država treba da za svako preduzeće ponudi razlog zašto je u njenom vlasništvu

Za reformu javnih preduzeća neophodna podrška javnosti

Srbija

14.6.2023 18:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Za reformu javnih preduzeća neophodna podrška javnosti Za reformu javnih preduzeća neophodna podrška javnosti
Javnosti nisu predstavljena uverljiva obrazloženja za transformacije javnih preduzeća koje je predlagala Vlada Srbije, iako je rad preduzeća u državnom vlasništvu jedno od najvećih... Za reformu javnih preduzeća neophodna podrška javnosti

Javnosti nisu predstavljena uverljiva obrazloženja za transformacije javnih preduzeća koje je predlagala Vlada Srbije, iako je rad preduzeća u državnom vlasništvu jedno od najvećih potencijalnih žarišta korupcije, ocenjeno je u sredu na forumu „Da li dobijamo još jedan zakon za stare probleme javnih preduzeća?“.

Ukazano je da shodno principima dobrog korporativnog upravljanja, država treba da za svako preduzeće koje je na njenoj listi ponudi razlog zašto je u njenom vlasništvu, a da ako oni izostanu – preduzeće privatizuje, prenosi Beta objavu Nove ekonomije.

Više od 20 javnih preduzeća u narednom periodu promeniće pravnu formu u akcionarsko društvo ili društvo sa ograničenom odgovornošću, pisalo je u Predlogu zakon o upravljanju privrednim društvima koja su u vlasništvu Republike Srbije, a koji je Vlada Srbije nedavno povukla iz skupštinske procedure posle protivljenja stručnjaka i opozicionih stranaka.

Na forumu koji su organizovale Business Info Group i Transparentnost Srbija rečeno je da je možda reakcija javnosti bila presudna za povlačenje zakona, iako se više od 20 godina govori o uvođenju reda u javna preduzeća.

Zakonodavac je tvrdio da je cilj promene pravne forme da preduzeća ostvare bolje poslovne rezultate, kao i da efikasnije i transparentnije rade, ali bez šire javne rasprave.

Slobodan Minić, stručnjak iz Fiskalnog saveta rekao je da je taj nezavisni državni organ godinama pričao o konkretnim problemima javnih preduzeća, među kojima su način upravljana, nestručni kadrovi koji vode ta preduzeća.

Foto: Freepik.com

Govoreći o povučenom predlogu zakona, on je ocenio da je veliki problem nastao kod komunikacije same reforme i željenih ciljeva te inicijative.

„Mi smo u nekim neformalnim razgovorima mogli da čujemo da ovo možda nije loša stvar, ali mi to ne znamo zvanično. Javnost isto ne zna. Ovo je toliko važno i teško pitanje za rešavanje bez podrške javnosti“, smatra Minić.

Katarina Đulić, redovni profesor ekonomije na FEFA fakultetu, ocenila je da je u „idealnom svetu javno preduzeće u svojoj suštini preduzeće“, što znači da podleže svim ekonomskim zakonima kao „bilo koje privatno preduzeće“.

„U tom smislu, u idealnom svetu bi bilo da se na ta preduzeće primenjuje zakon o privrednim društvima kao i na sva druga preduzeća i to je ono što preporučuje najbolja praksa korporativnog upravljanja“, rekla je ona.

Prema njenom mišljenju, zakon koji je povučen sa stanovišta upravljanja jeste dobar i on pokušava da reši brojne probleme koji su prisutni u Zakonu o javnim preduzećima, kao i nedostatke koji su se pokazali u praksi.

„Ovaj zakon je pokušaj da se prepreke otklone, ali čini mi se da možda nije dobro iskomunicirano koji su benefiti i da je zato izazvao tako snažnu reakciju u javnosti“, rekla je Đulić.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija kazao je da građani nisu dobili uverljive argumente zbog čega je ova transformacija nužna.

„Mi načelno nemamo ništa protiv da se ukine forma javna preduzeća i da se formiraju kao a.d. ili d.o.o. Stvar je u tome da sve ovo što nam se predstavlja. U doba kada je zakon predložen kao nešto što će nam biti od koristi, praktično je (isto) moglo da se uradi u okviru (aktuelnog) Zakona o javnim preduzećima, uz neka njegova poboljšanja, a mnogo više uz njegovu doslednu primenu“, rekao je on.

Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS), rekla je da je „zabluda“ da su sindikati protiv zakonskog uređenja funkcionisanja i upravljana javnim preduzećima.

Sindikat je, kako je navela, apsolutno podržao zakonsko uređenje, „ali ne bilo kakvo“.

„Sindikat je apsolutno protiv privatizacije javnih preduzeća, svesni smo da bi sa prelaskom u privatne ruke cena energenata, struje, gasa, znatno bila povećana i to bi uticalo na standard građana“, rekla je ona.

 • Lija

  14.6.2023 #1 Author

  Kad privatizuju ima na svecu da usivamo rupe na carapama

  Odgovori

 • DUSAN

  15.6.2023 #2 Author

  Samo dovesti stručan kadar, poštovati zakon i domaćinski upravljati. Tp je veći problem nego u kojoj formi posluju JKP.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...