Premijerka najavila novi krug javnih konsultacija

Vlada povlači predlog Zakona o upravljanju javnim preduzećima iz skupštinske procedure

Srbija

7.6.2023 08:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Vlada povlači predlog Zakona o upravljanju javnim preduzećima iz skupštinske procedure Vlada povlači predlog Zakona o upravljanju javnim preduzećima iz skupštinske procedure
Premijerka Ana Brnabić najavila je da će Vlada Srbije, na molbu predsednika Aleksandra Vučića, povući iz skupštinske procedure predlog zakona o upravljanju javnim preduzećima.... Vlada povlači predlog Zakona o upravljanju javnim preduzećima iz skupštinske procedure

Premijerka Ana Brnabić najavila je da će Vlada Srbije, na molbu predsednika Aleksandra Vučića, povući iz skupštinske procedure predlog zakona o upravljanju javnim preduzećima.

Ona je, gostujući na TV Prva, ocenila da postoji mnogo dezinformacija i neistina o tom predlogu zakona, prenela je agencija Beta.

„Nema govora o prodaji preduzeća u državnom vlasništvu, o prodaji Srbijašuma, Srbijavoda, nacionalnih parkova. Nikad nam to nije bila namera. To je direktna neistina koju je plasirala opozicija, pretpostavljam u nameri da stvori dodatnu konfuziju“, rekla je premijerka.

Najavila je da će vlada u četvrtak održati sednicu na kojoj će usvojiti odluku i „zamoliti“ Skupštinu da joj vrati predlog zakona.

„Povući ćemo zakon da bismo dodatno komunicirali sa građanima, nevladinim organizacijama, strukovnim organizacijama. Ponovo ćemo organizovati javne konsultacije“, rekla je premijerka.

Dodala je da i dalje misli da je predlog tog zakona jako dobar jer će, prema njenim rečima, poboljšati upravljanje svim preduzećima čiji je većinski vlasnik država.

„Cilj ovog zakona je bolje čuvanje nacionalnih i strateških interesa kroz profesionalizaciju upravljanja javnim preduzećima“, rekla je Brnabić.

Novim zakonom predviđeno je da ukupno 23 javna preduzeća u narednom periodu promeni pravnu formu i postane akcionarsko društo ili društvo sa ograničenom odgovornošću.

Iako spisak u samom Predlogu zakona o upravljanju privrednim društvima koja su u vlasništvu Republike Srbije, koji je 25. maja usvojila Vlada Srbije, ne postoji, portal N1 je na osnovu pretrage baze APR došao do tog podatka.

Radi se o preduzećima Jugoimport – SDPR, Javno komunalno preduzeće Usluga Priboj, Nacionalni park Kopaonik, Nacionalni park Đerdap iz Donjeg Milanovca, Nacionalni park Tara iz Bajine Bašte i JP za razvoj planinskog turizma Stara planina Knjaževac.

Javna preduzeća su i Službeni glasnik, Pošta Srbije, Srbijašume, Javno preduzeće za skloništa Beograd, Javno preduzeće za gazdovanje zaštitnim šumama, parkovima i lovištem „Borjak“ Vrnjačka Banja kao i Nacionalni park Fruška gora iz Sremske Kamenice.

Na spisku su i Javno stambeno preduzeće Priština, JP Nacionalni park Šar planina iz Štrpca, Srbijavode, Resavica, Srbijagas, Putevi Srbije, Skijališta Srbije, Zavod za udžbenike, JP Nuklearni objekti Srbije iz Vinče, JP Emisiona tehnika i veze Beograd i JP za razvoj i unapređivanje informisanja putem elektronskih medija na srpskom jeziku u AP Kosovo i Metohija „Mreža-Most“ iz Beograda.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...