U planu i izgradnja tri nova objekta za prečišćavanje voda u Makišu

Zajam od 13 miliona evra za rekonstrukciju pogona za preradu vode Jezero

BiznisInfrastrukturaSrbija

21.6.2023 08:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Zajam od 13 miliona evra za rekonstrukciju pogona za preradu vode Jezero Zajam od 13 miliona evra za rekonstrukciju pogona za preradu vode Jezero
Kako bi se u narednom periodu grad što bolje snabdevao vodom, ali i da bi se ispunili srpski zakonski okviri kada je reč o... Zajam od 13 miliona evra za rekonstrukciju pogona za preradu vode Jezero

Kako bi se u narednom periodu grad što bolje snabdevao vodom, ali i da bi se ispunili srpski zakonski okviri kada je reč o ispuštanju otpadnih voda, JKP Beogradski vodovod i kanalizacija pokreće projekat rekonstrukcije proizvodnog pogona za preradu vode Jezero i izgradnju tri nova objekta za preradu tehnoloških otpadnih voda sa pogona Makiš, i preradu mulja.

Za taj posao ovo preduzeće uzeće kredit kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 13 miliona evra, sa rokom otplate od osam godina. Procena vrednosti ukupne investicije je 15,5 miliona evra, a od te sume bespovratna sredstva čine oko tri miliona evra, piše dnevni list Politika.

Pogon za preradu vode Jezero se u građevinskom smislu sastoji iz dva odvojena objekta. U jednom delu se nalazi filter, a u drugom se obavlja predtretman prerade voda.

Od kada je ovo postrojenje 1997. godine pušteno u rad, nikada nije dostignut projektovani kapacitet prerade vode od oko 1.000 litara u sekundi, već je on iznosio 850 litara. Taj manjak u preradi od 15 odsto često se mogao osetiti u letnjim mesecima.

Pošto nije postojao nikakav rezervni mehanizam ova linija je skoro neprekidno radila, što nije ostavljalo prostora da se otklone razlozi koji su doveli do smanjenja kapaciteta prerade, a ni za to da se oprema značajnije obnovi.

Kako bi se ovo izbeglo u budućnosti, navedeno je da je potrebno da se uradi potpuna rekonstrukcija pogona Jezero. Kada posao obnove bude završen biće omogućen maksimalan kapacitet prerade vode i sigurnost tehničke opremljenosti linije.

Osim ovoga, u planu je izgradnja tri objekta u kojima bi se prečišćavali otpadna voda i mulj koji stižu iz proizvodnih pogona Makiš 1, Makiš 2 i Jezero. Izgradnja ova tri objekta bila je u planu još 2008. godine.

Tada je bio izrađen projekat, ali to dosad nije realizovano. U informaciji o zaduživanju koja će se naći na sednici gradskog parlamenta navedeno je da je sada potrebno da se postojeći projekat ažurira u skladu sa aktuelnom zakonskom regulativom.

Izgradnja novih objekata predviđena je u okviru kompleksa Makiš čiji je kapacitet prečišćavanja vode 5.000 litara u sekundi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...