Kreće se i sa prozvodnjom trofaznog baruta

Zbog ratova u svetu vojna fabrika iz Lučana širi svoje kapacitete

BiznisSrbija

20.5.2024 08:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Zbog ratova u svetu vojna fabrika iz Lučana širi svoje kapacitete Zbog ratova u svetu vojna fabrika iz Lučana širi svoje kapacitete
Jedna od najvećih vojnih fabrika u regionu Milan Blagojević – Namenska AD Lučani, koja uspešno posluje punih 75 godina konstantno se razvija i napreduje, a... Zbog ratova u svetu vojna fabrika iz Lučana širi svoje kapacitete

Jedna od najvećih vojnih fabrika u regionu Milan Blagojević – Namenska AD Lučani, koja uspešno posluje punih 75 godina konstantno se razvija i napreduje, a u planu su nova ulaganja koja će dodatno potvrditi lidersku poziciju ovog giganta u namenskoj industriji.

„Plan za naredni period jeste ulazak u treći investicioni ciklus. U ovom momentu značajno širimo svoje kapacitete i maksimalno radimo na tome, jer kakava su dešavanja u svetu geopolitička, potreba za našim proizvodima je ogromna i mi ne možemo ni blizu da ispunimo očekivanja kupaca. Zato ćemo proširiti svoje kapacitete i osvajati nove proizvode da bi bili još konkurentniji”, kazao je za RINU Predrag Ilić, generalni direktor lučanske kompanije, piše Dnevnik.

Prema njegovim rečima fabrika MB-Namenska će krenuti i sa proizvodnjom trofaznog baruta.

„Veoma je taj proizvod tražen i začajan, radi se o artiljerijskom sredstvu i mi ćemo se potruditi da sa svojim proizvodom što pre izađemo na tržište”, kazao je direktor i dodao da je realno očekivati da će to biti za tri godine.

On je podsetio da je u proteklih pet godina Vlada RS uložila 12 miliona evra, dok je fabrika sama uložila 37,4 miliona u objekte, opremu, mašine, bezbednost na radu. Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse, dr Nenad Miloradović istakao je da su se kroz istoriju mnoge stvari promenile, ali nikada ideja snažne odbrane države. On je istakao da su dešavanjima u svetu, ali i u okruženju naše zemlje, otklonjene sve dileme da li su potrebna ulaganja u namensku industriju i samu vojsku.

„Bilo je raznih i drugačijih mišljenja da li nam treba i kakva odmbrambena industrija pa i vojska kao takva. Tih dilema više nema, a nažalost, dešavanja u svetu, ali i u bližem okruženju, potvrđuju tu misao i mi ćemo nastaviti tim putem. Jasno je da i Vlada Republike Srbije i predsednik već skoro desetak godina ogromne napore ulažu da odbrambena industrija bude na potrebnom nivou i možemo reći da ona jeste. Nažalost, realnost je takva da mi ne možemo da stanemo. Strahovito se ubrzava tehnološki napredak u ovoj oblasti i strahovito rastu i potencijali za ugrožavanje Republike Srbije. Mi moramo da napredujemo dalje i mi moramo da još brže osvajamo nove tehnologije i podržavamo sposobnosti vojske”, kazao je pomoćnik ministra.

Miloradović je najavio nova, kapitalna ulaganja u odbrambenu industriju kako bi i ona, ali i Vojska Srbije,  zadržali odgovarajući nivo sposobnosti.

„Što se tiče ulaganja, ukupna ulaganja u odmbrambeni deo industrije u ovom periodu koji sam pomenuo je nešto preko 500 miliona evra, a na ovu fabriku je potrošeno otprilike desetak odsto tog iznosa. Spremaju se nova ulaganja. To je prosto nužnost, spremaju se novi kapitalni potezi Vlade Republike Srbije, pre svega u tehnološkom jačanju naše industrije i držanju tog nivoa koji nosi odgovarajuću sposobnost Vojske Srbije”, zaključio je Miloradović.

 • Anonimni

  20.5.2024 #1 Author

  OK, samo ako može da se ovaj etički dubiozan biznis ne pravda sa „strahovito rastu i potencijali za ugrožavanje Republike Srbije“. Msm nismo baš pali s kruške.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.