do 5. jula prijave za dobijanje "GHG" dozvola

Zelena agenda u fokusu poslovne i naučne zajednice

SrbijaU fokusu

1.6.2024 10:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Zelena agenda u fokusu poslovne i naučne zajednice Zelena agenda u fokusu poslovne i naučne zajednice
U Privrednoj komori Srbije održan je 37. međunarodni kongres o procesnoj industriji i 9. regionalna konferencija: Industrijska energetika i zaštita životne sredine u zemljama... Zelena agenda u fokusu poslovne i naučne zajednice

U Privrednoj komori Srbije održan je 37. međunarodni kongres o procesnoj industriji i 9. regionalna konferencija: Industrijska energetika i zaštita životne sredine u zemljama Jugoistočne Evrope, a kako je istaknuto zelena agenda biće tema u fokusu kojom će se u narednom periodu intenzivno baviti i poslovna i naučna zajednica.

Državna sekretarka Ministarstva za zaštitu životne sredine Srbije Sandra Dokić podsetila je da do 5. jula ove godine svi operateri postrojenja za proizvodnju električne energije i energetski zahtevnih industrijskih postrojenja treba da podnesu zahtev za dobijanje GHG dozvola za emitovanje gasova sa efektom staklene bašte, saopštila je PKS.

„Obuhvat je oko 130 operatera koji bi morali da ispune ovu zakonsku obavezu. Cilj je da se do kraja godine svima izdaju dozvole i da monitoring počne od 1. januara 2025. godine, a izveštavanje bude sprovedeno do marta 2026. godine“, kazala je Dokić na otvaranju ova dva skupa u PKS.

Prema njenim rečima, dozvole za GHG emisije korak su ka uspostavljanju sistema za praćenje, izveštavanje, verifikaciju i akreditaciju tih emisija, odnosno ka uspostavljanju Direktive koja se odnosi na trgovinu gasovima sa efektom staklene bašte, sa ciljem da se dugoročno smanje emisije GHG iz industrijskog sektora i ubrza dekarbonizacija privrede. Navela je i da je urađen plan primene Direktive o trgovini gasovima sa efektom staklene bašte, tako da će se u kratkom roku sagledati kapaciteti i šta je oni što bi u narednom periodu trebalo da se radi u toj oblasti.

Prodekanka za naučno-istraživačku delatnost Mašinskog fakulteta u Beogradu Dragoslava Stojiljković kazala je da je Zelena agenda tema kojom će se nastavnici i istraživači tog fakulteta baviti u narednom periodu na različite načine.

Podsetila je i da 40 odsto ukupnih prihoda Mašinski fakultet stiče saradnjom sa privredom kroz naučno-istraživačke projekte, a da energetika tu ima veliki značaj.

Prodekanka za nauku i doktorske studije Tehnološkog fakulteta u Beogradu Mirjana Kijevčanin ocenila je kako je bitno da fakultet učestvuje u rešavanju izazova koji se odnose na industrijski i energetski sektor i da može brzo da odgovori na sve zahteve.

Ona smatra da su konferencije, poput današnje dve, korisne da se mladi povežu sa ljudima iz drugih institucija, ali i predlože svoje projekte.

Predsednik organizacionog odbora konferencije „Procesing ’24“ Nikola Karličić kazao je da je na obe konferencije prijavljeno više od 100 radova. Kako je naveo da su radovi prijavljeni iz zemlje, regiona, ali i zemalja poput Mauricijusa.

  • BLIZANAC

    1.6.2024 #1 Author

    Svake godine zelena agenda postaje sve prioritetnija

    Odgovori

  • AJA

    1.6.2024 #2 Author

    Dobra vest !!!

    Odgovori

  • LENA

    2.6.2024 #3 Author

    Ova tema je bila u fokusu nedavnih konferencija u Privrednoj komori Srbije, gde su naučnici i privrednici razgovarali o važnosti saradnje na projektima zaštite životne sredine.

    Odgovori

  • FILIP07

    2.6.2024 #4 Author

    Bidi zelen ti nemoj da budes seljak,cuvaj zemlju ne budi selajk

    Odgovori

  • ZELJKA

    2.6.2024 #5 Author

    Korisne informacije

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.