Nova cena rada 219 dinara po satu

Zijin Copper i sindikati dogovorili povećanje zarada

Srbija

5.2.2024 08:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Zijin Copper i sindikati dogovorili povećanje zarada Zijin Copper i sindikati dogovorili povećanje zarada
Sindikati Srbija Zijin Copper i predstavnici te kineske kompanije, koja je većinski vlasnik nekadašnjeg RTB Bor, postigli su dogovor oko nove cene rada, objavila... Zijin Copper i sindikati dogovorili povećanje zarada

Sindikati Srbija Zijin Copper i predstavnici te kineske kompanije, koja je većinski vlasnik nekadašnjeg RTB Bor, postigli su dogovor oko nove cene rada, objavila je agencija Beta.

Nakon pregovora koji su trajali više nedelja, a sindikati pretili štrajkom ukoliko se ne udovolji zahtevima za povećanje zarada, dogovoreno je da umesto dosadašnjih 192 dinara po satu, nova cena bude 219 dinara, a varijabilni deo je sa 23 dinara povećan na 35 dinara.

„Pregovori oko uskladjivanja visine osnovne zarade završeni su večeras na obostrano zadovoljstvo, a sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva za rad i zapošljavanje i Ministarstva rudarstva i energetike“, rečeno je agenciji Beta nakon sastanka.

Najavljeno je da će potpisivanje Aneksa Kolektivnog ugovora biti obavljeno u Beogradu.

Kompanija Zijin Copper Serbia zapošljava više od 6.200 radnika, koji u proseku mesečno zarađuju oko 125.000 dinara. Plate zaposlenih daleko premašuju lokalni nivo prihoda po glavi stanovnika, a i 49 odsto su veće od proseka u Srbij, saopštilo je Ministarstva privrede u novembru prošle godine, kada je tu kompaniju posetio ministar Slobodan Cvetković.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...