Srbija privlači značajne investitore

Ministar privrede: Zijin Copper jedan od stubova srpske privrede

BiznisSrbija

1.11.2023 17:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ministar privrede: Zijin Copper jedan od stubova srpske privrede Ministar privrede: Zijin Copper jedan od stubova srpske privrede
Ministar privrede Slobodan Cvetković izjavio je u sredu da je kompanija Zijin Copper Serbia, deo kineske Zijin grupe, jedan od stubova srpske privrede. „Ova... Ministar privrede: Zijin Copper jedan od stubova srpske privrede

Ministar privrede Slobodan Cvetković izjavio je u sredu da je kompanija Zijin Copper Serbia, deo kineske Zijin grupe, jedan od stubova srpske privrede.

„Ova investicija realizovana kao strateško partnerstvo između Zijin grupe i Republike Srbije nije samo znak poverenja u našu zemlju, već i potvrda da Srbija privlači značajne investitore i da može da ostvari prosperitetnu budućnost“, rekao je Cvetković u obilasku kompanije u Boru, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Podsetio je da se Srbija nekada nalazila na šestom mestu u Evropi po poizvodnji bakra, a danas zauzima  drugo mesto, posle Poljske.

„Od kad je Zijin preuzeo RTB broj zaposlenih je povećan za oko 25 odsto a poslovni prihodi u prethodnoj godini su gotovo trostruko veći u odnosu na period pre privatizacije. Takođe, u prethodnoj godini zabeležena je rekordna poslovna dobit od 341 milion dolara, ali i impozantan iznos investicija od čak 795 miliona dolara“, istakao je Cvetković.

Država će, kako je rekao, podržati razvoj zajedničke kompanije i rudnika, jer je važno da ima stabilan izvor prihoda, kao i da se stvaraju nova radna mesta.

Direktor proizvodnje u Zijin Copperu Jovica Radisavljević je kazao da od poslovanja te kompamnije imaju koristi i lokalne samouprave na čijim teritorijama kompanija posluje, odnosno grad Bor i opština Majdanpek. Naveo je da je u budžet grada Bora i opštine Majdnapek ove godine kompanija uplatila oko dve milijarde dinara.

Kompanija Zijin Copper Serbia zapošljava više od 6.200 radnika, koji u proseku mesečno zarađuju oko 125.000 dinara. Plate zaposlenih daleko premašuju lokalni nivo prihoda po glavi stanovnika, a i 49 odsto su veće od proseka u Srbij, navodi se u saopštenju Ministarstva privrede.

SERBIA ZIJIN COPPER DOO

ĐORĐA VAJFERTA 29, 19210, Bor, Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
966.874.390,57 (2022)
Broj zaposlenih:
5.945 (2022)

Po preuzimanju upravljanja u RTB-u u Boru i Majdanpeku posao je dobilo više od 2.800 ljudi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...