može da razvije brzinu od 200 kilometara na sat

Srbiji predat prvi Stadlerov brzi voz

SrbijaVesti

29.10.2021 12:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Srbiji predat prvi Stadlerov brzi voz Srbiji predat prvi Stadlerov brzi voz
Srbiji je u petak predat novi Stadlerov brzi voz, prvi od ukupno tri koja su kupljena od švajcarske kompanije Stadler Bussnang AG. Brzi voz... Srbiji predat prvi Stadlerov brzi voz

Srbiji je u petak predat novi Stadlerov brzi voz, prvi od ukupno tri koja su kupljena od švajcarske kompanije Stadler Bussnang AG.

Brzi voz može da ide brzinom od 200 kilometara na sat i prvi je dabl-deker, odnosno voz na sprat, koji će saobraćati prugama u Srbiji, prenosi Tanjug.

Voz je osposobljen za ETCS (Evropski sistem upravljanja vozovima) – oblik signalizacije koji koriste mnoge evropske zemlje koje mogu upravljati vozovima iz centra.

U Srbija vozu ističu da će Srbija dobila prvo voz prilagođen tom sistemu.

Primopredaji brzog voza u železničkoj stanici „Novi Beograd,“ prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao i ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, predstavnici kompanije Stadler Bussnang AG i ambasade Švajcarske u Beogradu.

Takođe prisustvovali su i bivši nemački kancelar Gerhard Šreder i ambasador Švajcarske Urs Šmid.

Inače, brzi voz je stigao u sredu 27. oktobra u Suboticu, a preostala dva voza trebalo bi da budu isporučeni do kraja godine.

Nakon predstavljanja karakteristika brzog voza, organizovana je probna vožnja do Železničke stanice „Beograd Centar“. Ugovor sa kompanijom Stadler o nabavci brzih vozova potpisan je u aprilu ove godine.

Vozovi će saobraćati na brzoj pruzi Beograd – Novi Sad koja će, kako je najavljeno, građevinski biti završena do kraja godine.

Nakon toga sledi testiranje brze pruge i vozova, a građani će do marta moći da putuju novim i modernim vozovima. Putovanje između Beograda i Novog Sada trajaće samo pola sata.

Jedini ponuđač koji je dostavio ponudu na tender za nabavku vozova bio je renomirani švajcarski proizvođač Stadler, sa ponuđenom cenom od 62,2 miliona evra (62.197.200 evra sa PDV-om).

U pitanju su tri najsavremenije, dvospratne elektromotorne garniture, izuzetnog komfora. U vozu ima ukupno 316 sedišta, uključujući i mesta za smeštaj osoba sa smanjenom pokretljivošću. Takođe, postoji wi-fi internet, displeji koji pokazuju zauzetost sedišta i mini bar.

Karta će, prema ranijim najavama, koštati najverovatnije oko 1.000 dinara.

Tagovi
SRBIJA

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...