SRBIJU OČEKUJE RAST BDP OD ŠEST ODSTO SLEDEĆE GODINE, ocenila guverner NBS Jorgovanka Tabaković

SrbijaVesti

16.9.2020 11:06 Autor: Ljiljana Begović

SRBIJU OČEKUJE RAST BDP OD ŠEST ODSTO SLEDEĆE GODINE, ocenila guverner NBS Jorgovanka Tabaković SRBIJU OČEKUJE RAST BDP OD ŠEST ODSTO SLEDEĆE GODINE, ocenila guverner NBS Jorgovanka Tabaković
Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je da bi bruto domaći proizvod Srbije, nakon pada ove godine zbog pandemije, trebalo 2021. da se... SRBIJU OČEKUJE RAST BDP OD ŠEST ODSTO SLEDEĆE GODINE, ocenila guverner NBS Jorgovanka Tabaković

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je da bi bruto domaći proizvod Srbije, nakon pada ove godine zbog pandemije, trebalo 2021. da se vrati na staze rasta do nivoa od šest odsto.

„Srpska ekonomija je 2018. i 2019. godine u proseku rasla za po 4,3 procenta. Uprkos pandemiji korona virusa, snažan ekonomski rast je nastavljen i u prvom kvartalu ove godine”, istakla je Tabaković.

Napominje da je zbog uvođenja neophodnih zdravstvenih mera, karakterističnih za sve zemlje, privredna aktivnost očekivano usporila u drugom kvartalu, ali da je taj pad bio jedan od najnižih u Evropi.

„Očekujemo da će, uprkos globalnoj krizi, BDP Srbije biti ove godine realno niži za samo 1,5 posto i da ćemo sledeće godine imati rast od oko 6 procenata“, rekla je guverner NBS.

Foto: Shutterstock.com

Paket mera Vlade Srbije i NBS vredan više od 12 posto BDP dao je ključan doprinos brzom oporavku srpske ekonomije, uprkos globalnoj krizi koja je u toku.

„Zahvaljujući takvom paketu, pandemija za nije imala gotovo nikakve efekte na tržište rada, promet u trgovini na malo je na višem nivou nego pre pandemije, a industrijska proizvodnja je nadoknadila više od tri četvrtine gubitaka zabeleženih u martu i aprilu“, rekla je Tabaković za Tass, prenosi Tanjug.

Podsetila je da je prvi deo paketa mera, u iznosu od 608,3 milijarde dinara, odnosno oko 5,1 milijardi evra, usvojen 10. aprila 2020. godine.

U okviru tog paketa, garantna šema, koju su zajednički pripremile i sprovele NBS i Vlada Srbije, iznosi oko 2 milijarde evra, na šta treba dodati i kredite iz Fonda za razvoj od oko 200 miliona evra. Drugi deo paketa, usvojen 30. jula 2020, procenjuje se na oko 700 miliona evra.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.