Pritisak na bivšeg kancelara zbog saradnje sa Rusima

Šreder podneo ostavku u Rosneftu

EUSvetVesti

20.5.2022 15:15 Autor: Vladimir Jokanović 10

Šreder podneo ostavku u Rosneftu Šreder podneo ostavku u Rosneftu
Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder (Gerhard Schroder) podneo je ostavku na mesto direktora najvećeg ruskog proizvođača nafte, Rosnefta. Zajedno sa Šrederom ostavku u Rosneftu... Šreder podneo ostavku u Rosneftu

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder (Gerhard Schroder) podneo je ostavku na mesto direktora najvećeg ruskog proizvođača nafte, Rosnefta. Zajedno sa Šrederom ostavku u Rosneftu podneo je njegov saradnik i bivši nemački obaveštajac Matijas Varnig (Matthias Warnig).

Obojica su saopštili ruskoj kompaniji da nisu u mogućnosti da nastave svoje uloge u odboru državne grupe koja proizvodi 40 odsto ruske sirove nafte, prenosi Financial Times, pozivajući se na Ria Novosti. Njihov odlazak iz Rosnefta dolazi nakon što je niz drugih stranaca napustilo odbore ruskih kompanija zbog ličnog ubeđenja ili zbog sankcija i pritisaka u svojim zemljama.

Ranije u petak, Reuters je izvestio da je pet potpredsednika, stranaca, podnelo ostavke u Rosneftu 15. maja. Šreder je bio predsednik odbora Rosnefta od 2017. godine. Prema prošlogodišnjem izveštaju kompanije bio je plaćen 600.000 dolara godišnje.

Bivši nemački kancelar suočio se sa oštrim kritikama zbog svoje uloge u Rosneftu, a Evropski parlament pozvao je na stavljanje Šredera na crnu listu. Nemačke vladajuće stranke glasale su ove nedelje da se Šrederu oduzmu parlamentarne privilegije, zbog njegovog oklevanja da se distancira od Kremlja, a njegova Socijaldemokratska partija oduzela mu je kancelariju.

Varnig, za koga se navodi da je blizak prijatelj ruskog predsednika Vladimira Putina, bio je angažovan na nadgledanju izgradnje gasovoda Severni tok 2, čiju upotrebu nisu dozvolile EU i Nemačka. Šreder je takođe bio predsednik kompanije Severni tok 2, koja je u međuvremenu proglasila bankrot.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...