covid propusnice utiču na posetu u turističkim centrima

Srpski hotelijeri očekuju 20 odsto manje gostiju za praznik

SrbijaTurizamVesti

10.11.2021 10:01 Autor: Stanislav Stanišić 0

Srpski hotelijeri očekuju 20 odsto manje gostiju za praznik Srpski hotelijeri očekuju 20 odsto manje gostiju za praznik
Raspoloženje i pripreme kapaciteta pred predstojeći praznik nisu na nivou očekivanja turističkih radnika, jer se dosta gostiju ne opredeljuje za putovanje u aktuelnoj epidemiološkoj... Srpski hotelijeri očekuju 20 odsto manje gostiju za praznik

Raspoloženje i pripreme kapaciteta pred predstojeći praznik nisu na nivou očekivanja turističkih radnika, jer se dosta gostiju ne opredeljuje za putovanje u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, kaže za Biznis.rs direktor Poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije Georgi Genov.

Poseban problem Genov vidi u sprovođenju uredbe o covid propusnicama, gde je njegovo udruženje tražilo od nadležnih da se sankcionišu samo klijenti, jer po njemu oni krše Zakon.

„Mi tražimo da se kazne oni koji krše meru, odnosno da kaznu plate gosti ukoliko dođu bez covid propusnica, naglašava Genov podsećajući da kazne za pravna lica idu i do 300.000 dinara.

On ističe da su ugostitelji i ovako pogođeni hroničnim nedostatkom radne snage, tako da angažovanje covid redara predstavlja dodatni problem u poslovanju sektora.

„Po turističkim centrima je veliki problem kako da obezbede proveru covid propusnica jer konobari nisu obučeni za taj posao“, navodi Genov komentarišući sprovođenje aktuelne uredbe o proveri covid propusnica posle 20 časova u ugostiteljskim objektima, a pred državni praznik kada se očekuje veći broj posetilaca u turističkim centrima.

Naš sagovornik procenjuje da interesovanje turista postoji, ali očekuje manju posetu za oko 20 odsto u odnosu na broj posetilaca od prethodne godine.

On prenosi inicijativu Udruženja hotelskih i ugostiteljskih radnika da se pred zvaničan početak zimske sezone, koji je zakazan za 9. decembar, na najpopularnijoj srpskoj planini otvori covid ambulanta.

„Problem je u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, pred početak zimske turističke sezone, što najposećeniji centar Kopaonik nema covid ambulantu, tako da ako neko hoće da se testira ili pregleda mora da ide do Raške ili Kruševca. Iz tog razloga smo poslali predlog nadležnima za otvaranje punkta na Kopaoniku“, prenosi Genov.

On tvrdi da hotelsko-ugostiteljski radnici primenjuju sve propisane mere i da su gosti koji planiraju boravak u turističkim kapacitetima apsolutno bezbedni.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...