Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija raspisalo javni poziv

Turističke agencije mogu da konkurišu za državne subvencije

BiznisSrbijaTurizamVesti

6.11.2021 08:47 Autor: Redakcija Biznis.rs

Turističke agencije mogu da konkurišu za državne subvencije Turističke agencije mogu da konkurišu za državne subvencije
Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija raspisalo je javni poziv za dodelu subvencija za podršku radu turističkih agencija organizatora turističkih putovanja zbog poteškoća u poslovanju... Turističke agencije mogu da konkurišu za državne subvencije

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija raspisalo je javni poziv za dodelu subvencija za podršku radu turističkih agencija organizatora turističkih putovanja zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom bolesti Covid-19, navodi se u saopštenju.

Subvencije koje se dodeljuju predviđene su za pokriće troškova u vezi obezbeđenja garancije putovanja. Isplata subvencija će se vršiti u zavisnosti od kategorije lecence, a finansijska podrška je od 2.000 do 5.000 evra.

Isplata subvencija će se vršiti u dinarskoj protivvrednosti obračunatoj po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan kada je državna pomoć dodeljena, navodi se u saopštenju.

Pravo na korišćenje bespovratnih sredstava imaju privredna društva, druga pravna lica ili preduzetnici, registrovana u odgovarajućem registru i koja poseduju licencu organizatora putovanja.

Da bi turistička agencija ostvarila pravo na subvenciju, potrebno je da je registrovana u odgovarajućem registru, da poseduje licencu, da je obezbedila garanciju putovanja, da nad turističkom agencijom nije pokrenut stečajni postupak, da se nad turističkom agencijom ne sprovodi postupak za unapred pripremljeni plan reorganizacije ili da na snazi nisu mere iz unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR) i da nad turističkom agencijom ne sprovodi plan reorganizacije ili da na snazi nisu mere iz plana reorganizacije, finansijsko restrukturiranje ili postupak likvidacije.

Pravo na podnošenje zahteva ima privredno društvo, drugo pravno lice ili preduzetnik koji poseduje lecencu ili je u 2021. godini posedovao licencu, a koji je Agenciji za privredene registre podneo zahtev za izdavanje nove licence.

Rok za podnošenje zahteva je 24. novembar 2021. godine.