Ruski ekonomista osmislio sopstveni indeks za potrošačke cene

Šta povezuje gumene bombone i inflaciju?

LifestyleNovacSvetVestiZanimljivosti

19.12.2021 12:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Šta povezuje gumene bombone i inflaciju? Šta povezuje gumene bombone i inflaciju?
Ruska inflacija ove godine konstantno prkosi prognozama, uključujući i one iz centralne banke, prema kojima bi uskoro trebalo da dođe do njenog usporavanja. Međutim,... Šta povezuje gumene bombone i inflaciju?

Ruska inflacija ove godine konstantno prkosi prognozama, uključujući i one iz centralne banke, prema kojima bi uskoro trebalo da dođe do njenog usporavanja. Međutim, ekonomista Aleksander Abramov (Alexander Abramov) kaže da postoji jedan pouzdan način da se predvidi situacija – gumene bombone.

Prema izveštajima za “Abramov indeks”, koji je pomenuti ekonomista kreirao za merenje cena slatkiša i 11 drugih proizvoda koji su deo porodične kupovine, pokazuju da je inflacija bila gotovo 26,1 odsto u novembru, što je značajno više u odnosu na zvaničnih 8,4 odsto.

Iako analizi nedostaje statistička rigoroznost, brojke koje je Abramov objavio na svojoj Facebook strani privukle su pažnju eksperata koji ispituju oblasti sa najvećim rastom cena, piše Bloomberg.

Prema rečima nekadašnjeg rukovodioca ruske centralne banke Olega Vjugina (Oleg Vyugin) ovo je dobar indikator o tome šta se dešava, upravo zbog jednostavnosti pristupa. On je dodao i da Abramovi izveštaji bolje reflektuju realnost u odnosu na “ispeglane” analize proseka koje objavljuje vlast.

Ono što, donekle, potvrđuje verodostojnost Abramovih analiza jeste to što izveštaje objavljuje pre nego što izađu zvanične analize.

“Septembar, oktobar i novembar beleže oštar i stabilan rast”, navodi on, dodajući da još uvek ne vidi trend pada.

U njegov indeks ulaze uvezene gumene bombone, koje ukazuju na posledice inflacije na kurs različitih valuta, kao i cene hleba, mleka i piletine. Podatke prikuplja posećujući lokalne supermarkete i ne prilagođava analizu sezoni ili drugim faktorima.

Kako kaže, njegova analiza je veoma nestabilna i varira između očekivanja i zvaničnih podataka.

Podaci Centralne banke pokazuju da su Rusi i dalje veoma skeptični prema zvaničnim podacima o inflaciji, te da smatraju da je ona dvostruko većom nego što se navodi u izveštajima. To pomaže da se održe očekivanja o budućem rastu cena daleko iznad onih koje očekuje većina profesionalnih ekonomista.

“Svako ima sopstvenu inflaciju”, kaže glavni ekonomista u kreditnoj kompaniji Expert RA Anton Tabak (Anton Tabakh), koji lično poznaje Abramova, i dodaje da je ovde po sredi inflacija cenjenog profesora ekonomije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...