Hemofarm doprineo dvocifrenom rastu grupe

Stada Group u 2022. ostvarila rast prodaje od 11 odsto

EUFirme u fokusuPoslovanjeVesti

6.3.2023 17:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Stada Group u 2022. ostvarila rast prodaje od 11 odsto Stada Group u 2022. ostvarila rast prodaje od 11 odsto
Nemačka farmaceutska kompanija Stada Group, u okviru koje u Srbiji posluje Hemofarm, u prošloj godini je na globalnom nivou ostvarila rast prodaje od 11... Stada Group u 2022. ostvarila rast prodaje od 11 odsto

Nemačka farmaceutska kompanija Stada Group, u okviru koje u Srbiji posluje Hemofarm, u prošloj godini je na globalnom nivou ostvarila rast prodaje od 11 odsto, odnosno prihode od 3,80 milijardi evra, dok je dobit pre kamate, poreza, amortizacije (EBITDA) porasla za 17 odsto, na 875 miliona evra.

Ovaj rezultat predstavlja nastavak rasta kompanije Stada na tržištima na kojima posluje i rast u tri strateška segmenta proizvoda: zdravstveni proizvodi široke potrošnje, generički lekovi i specijalizovani farmaceutski proizvodi, piše Beta.

Grupa je takođe proširila svoj portfolio, tako da sada zdravstveni proizvodi široke potrošnje predstavljaju najveću poslovnu jedinicu po prodaji, a brendovi specijalizivanih farmaceutskih proizvoda koji se izdaju na recept čine jednu petinu prometa.

„Uprkos izazovnom geopolitičkom i ekonomskom okruženju, Stada je uspela da 2022. ostane na putu rasta na kome se nalazi poslednjih godina. U okviru tri strateške poslovne jedinice zdravstvenih proizvoda široke potrošnje, generičkih lekova i specijalizovanih farmaceutskih proizvoda, proširili smo našu ponudu za pacijente i zdravstvene radnike kroz predstavljanje novih i proširenje linija postojećih proizvoda, dodatno poboljšavajući našu poziciju na tržištu i osiguravajući pouzdano snabdevanje proizvodima“, rekao je generalni direktor komapnije Stada Peter Goldšmit (Peter Goldschmidt).

Dodao je da Štada nastavlja i da je široko geografsko prisustvo kompanije doprinelo uspehu, te da su sva velika tržišta podsticala rast grupe u 2022.

„U skladu sa našim ciljem da brinemo o zdravlju ljudi kao pouzdan partner, ostajemo posvećeni tome da omogućimo pristup najosnovnijim lekovima po pristupačnim cenama u svim zemljama u kojima poslujemo. Ponuda brojnih rešenja za pacijente i zdravstvene radnike širom sveta rezultat je jedinstvene kulture i posvećenosti više od 13.000 zaposlenih širom sveta“, rekao je Goldšmit.

Istakao je da je to potvrđeno i činjenicom da je Stada još jednom proglašena za najboljeg poslodavca u Evropi.

U saopštenju kompanije je navedeno da je doprinos dvocifrenom rastu prodaje i profita u 2022. godini dao i Hemofarm, koji je u prodaji ostao među 10 najuspešnijih u ovoj poslovnoj grupi, kao i jedan od ključnih proizvodnih centara.

„Hemofarm je nastavio da raste u 2022. godini i ostao regionalni farmaceutski lider, kao i prvi u segmentu generičkih, CHC i OTC proizvoda. Proširili smo portfolio i povećali efikasnost proizvodnje sa ciljem da budemo glavni partner našim korisnicima u ključnim segmentima. U 2022. godini proizveli smo 308 miliona pakovanja lekova, što je povećanje od 6,8 odsto u odnosu na 2021. godinu“, rekao je generalni direktor Hemofarma Ronald Zeliger (Roland Seeliger), naglašavajući da je visok kvalitet Hemofarmovih proizvoda, od kojih se mnogi izvoze u zemlje Evropske unije, potvrda stručnosti i posvećenosti zaposlenih, kao i ulaganja u najsavremenije proizvodne pogone.

I pored brojnih geopolitičkih i makroekonomskih turbulencija, koje su poremetile globalne lance snabdevanja i povećale inflatorne pritiske, Stada je tokom 2022. godine uspela da poveća svoju proizvodnju i isporuči oko 1,2 milijarde pakovanja lekova u oko 120 zemalja širom sveta, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da su, sa povećanjem korigovane prodaje od 17 odsto, na 1,62 milijarde evra, zdravstveni proizvodi široke potrošnje postali najveća poslovna jedinica ove grupe u 2022. godini, sa 43 odsto prometa. 

Sa rastom korigovane prodaje u segmentu generičkih lekova od šest odsto, na 1,44 milijarde evra u 2022. godini, što iznosi 38 odsto od ukupne prodaje grupe, Stada je nadmašila nekoliko svojih ključnih konkurenata. 

  • SUNCOKRET

    6.3.2023 #1 Author

    Hemofarm je bila jaka kuća ali je strasno sto su sve dobre firme prodate strancima i mi robujemo u sopstvenoj zemlji a profit se iznosi iz zemlje.

    Odgovori

  • GOCA BG

    6.3.2023 #2 Author

    Unapredjuju i prosiruju svoje usluge,svaka cast…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.