Brisel predlaže privilegije za vakcinisane i ukidanje bele liste

Status putnika, a ne zemlje, da bude kriterijum za ulazak u EU

BiznisEULifestyleTurizamU fokusuVestiZdravlje

25.11.2021 15:02 Autor: Vladimir Jokanović 2

Status putnika, a ne zemlje, da bude  kriterijum za ulazak u EU Status putnika, a ne zemlje, da bude  kriterijum za ulazak u EU
Evropska komisija predložiće da vakcine protiv Covid-19 važe devet meseci za putovanja u EU, a takođe će preporučiti da vakcinisani putnici imaju prioritet. EK... Status putnika, a ne zemlje, da bude  kriterijum za ulazak u EU

Evropska komisija predložiće da vakcine protiv Covid-19 važe devet meseci za putovanja u EU, a takođe će preporučiti da vakcinisani putnici imaju prioritet. EK će predložiti državama članicama da se ponovo otvore do 10. januara za sve koji su primili neku od vakcina koje je odobrila Svetska zdravstvene organizacija.

Saopštenje o predlozima, koji pokrivaju putovanja izvan EU, očekuje se kasnije u četvrtak, prenosi Bloomberg, pozivajući se na nacrt izveštaja EK u koji je imao uvid. Vlade zemalja EU trenutno primenjuju različita pravila o trajanju vakcine, a EK nudi preporuke kako bi se pomirile razlike.

Istovremeno, Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) predložio je da se pojačivači (boosteri) vakcine protiv Covid-19 razmotre za sve odrasle osobe, što predstavlja značajnu promenu smernica, evropske agencije za javno zdravlje, prenosi Ekathimerini.

Zemlje širom EU bore se da se suprotstave četvrtom talasu pandemije različitim nivoima ograničenja, dok su stope vakcinacije neujednačene. Nemačka razmatra obaveznu vakcinaciju za neke ugrožene grupe, Italija je uvela ograničenja za nevakcinisane, a u Austriji je na snazi mera zaključavanja.

Foto: Pexels/Sourav Mishra

Budući da broj slučajeva zaraze od Covid-19 nastavlja da raste širom Evrope, EK planira da od 1. marta ukine svoju belu listu zemalja iz kojih su svi putnici dobrodošli, bez obzira na status vakcinacije. Ulazak u EU od toga dana bio bi dozvoljen samo vakcinisanima i oporavljenima uz digitalni covid sertifikat.

Prema onome što EK naziva „pojednostavljenim pristupom“ od 1. marta putovanja u EU bi u potpunosti zavisila od statusa putnika, a ne od zemlje porekla. Države članice bi trebalo da dozvole ulazak samo vakcinisanim i oporavljenim putnicima. Kao dodatna garancija tražio bi se dokaz o negativnom PCR tekstu onima koji su primili vakcine koje je odobrila SZO, a ne ECDC i onima koji su oporavljeni.

Revidirana pravila bi takođe omogućila putovanje u EU za decu između šest i 17 godina koja su imala negativan PCR test pre polaska na put iako nisu vakcinisana. Članice EU mogle bi da zahtevaju dodatno testiranje nakon dolaska. Predlozi će ići na usvajanje u države članice EU.

Nakon podizanja kapaciteta od juna do oktobra evropske aviokompanije počele su da se povlače. Broj sedišta koja se nude na letovima u Austriji ove nedelje su za 39 odsto ispod nivoa iz 2019. godine, a pad u odnosu na početak novembra je tri odsto.

  • Anonimni

    25.11.2021 #1 Author

    Pa ja sam se vakciniso sa 2 doze fajzer i trebalo bi mislim svi koji su zdrastveno sposobni da to i oni urade

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...