Akcionari takođe prete tužbom, vrednom 200 miliona evra

Stečajni upravnik ulcinjske Solane će tužiti vladu Crne Gore

RegionVesti

29.7.2021 09:14 Autor: Marko Miladinović 0

Stečajni upravnik ulcinjske Solane će tužiti vladu Crne Gore Stečajni upravnik ulcinjske Solane će tužiti vladu Crne Gore
Stečajni upravnik ulcinjske Solane Žarko Ostojić podneće tužbe Upravnom i Privrednom sudu zbog odluke Saveta za privatizaciju da ne pretvori pravo korišćenja u pravo... Stečajni upravnik ulcinjske Solane će tužiti vladu Crne Gore

Stečajni upravnik ulcinjske Solane Žarko Ostojić podneće tužbe Upravnom i Privrednom sudu zbog odluke Saveta za privatizaciju da ne pretvori pravo korišćenja u pravo svojine tom preduzeću, odnosno zbog odluke da je imovina Solane državna svojina.

“Tužba Upravnom sudu biće podneta iz razloga što je to upravni akt i tužbom ćemo tražiti da se odluka preispita, a onda i poništi ili vrati na ponovno odlučivanje. Privrednom sudu će biti podneta tužba za utvrđivanje prava svojine“, izjavio je Ostojić za podgorički dnevni list Dan.

Privredni sud, kaže, može i da odbaci tužbu, a ako utvrdi da to nije imovina Solane, preduzeće ostaje bez stečajne mase i stečaj se zaključuje, prenosi portal CdM.

Savet za privatizaciju je prošle nedelje doneo odluku da je zemljište Solane državno vlasništvo, nakon čega su i akcionari tog preduzeća najavili da će podneti tužbu i tražiti odštetu od 200 miliona evra. U odluci Saveta je navedeno da je društveni kapital Solane u pogledu nekretnina, zemljišta i objekata, prilikom privatizacije iznosio 2,14 miliona, te da nije obuhvatao zemljište površine 14,5 miliona kvadrata.

Takođe su naveli da prometovani iznos akcija Solane od preko dva miliona evra odgovara samo tržišnoj vrednosti nekretnina, a ne odgovara vrednosti 14,5 miliona kvadrata zemljišta čija je vrednost procenjena na 157,5 miliona evra.

Ostojić tvrdi da cifre iz odluke Saveta ne korenspondiraju sa stvarnim stanjem.

“Apsolutno je netačno da je kapital društva bio 2,14 miliona i da je promet na berzi bio dva miliona. Sve društvene firme koje su bile pre privatizacije, one su i u stečajnom postupku prodate u statusima korišćenja. Neke cifre koje su navedene u odluci ne korenspondiraju sa stvarnim stanjem“, kaže on.

Prema njegovim rečima, u programu prvog restrukturiranja privrede Crne Gore „decidno stoji da je zemljište Solane ušlo u privatizaciju, da su na ime tog kapitala emitovane akcije“.

„Šta je bio izvor podataka Savetu, nije mi jasno, taj program su dobili od mene, sa bilansima, izvodima o trgovini na berzi i svim potrebnim podacima”, saopštio je Ostojić.

Većinski vlasnik Solane je Eurofond. Stečaj u Solani je uveden 2005. godine, a bankrot proglašen 2011. godine. Od tada je objavljeno 15 tendera za prodaju Solane na koje se nije odazvao ni jedan investitor. Pre dve godine prostor ulcinjske Solane proglašen je za zaštićeni prirodni park od nacionalnog značaja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...