Saradnja dva giganta u proizvodnji električnih automobila

Stellantis i LG osnovali preduzeće za proizvodnju baterija

AutomobiliBiznisHi-techLifestyleSvetVesti

18.10.2021 08:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Stellantis i LG osnovali preduzeće za proizvodnju baterija Stellantis i LG osnovali preduzeće za proizvodnju baterija
Proizvođač automobila Stellantis i proizvođač baterija LG Energy Solution sklopili su sporazum o formiranju zajedničkog preduzeća za proizvodnju baterija za električne automobile, saopštile su... Stellantis i LG osnovali preduzeće za proizvodnju baterija

Proizvođač automobila Stellantis i proizvođač baterija LG Energy Solution sklopili su sporazum o formiranju zajedničkog preduzeća za proizvodnju baterija za električne automobile, saopštile su kompanije.

Baterije iz novog pogona biće namenjene Stellantisovoj proizvodnji električnih vozila u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Meksiku, kako bi se ostvario njihov cilj da se više od 40 odsto američke prodaje sastoji od e-vozila do 2030. godine, prenosi agencija Reuters.

Planirano je da postrojenje počne sa radom do prvog kvartala 2024. godine. Lokacija fabrike se preispituje i naknadno će biti objavljena, a početak izgradnje postrojenja očekuje se u drugom kvartalu 2022. godine, navodi se u saopštenju kompanija.

„Saradnja je dodatni dokaz da ispunjavamo naš postavljeni cilj u proizvodnji električnih automobila“, rekao je Karlos Tavarez (Carlos Tavares), izvršni direktor kompanije Stellantis. Zajednička proizvodnja automobila je strateški projekat, dodao je Tavarez.

„Osnivanje zajedničkog preduzeća sa Stellantisom biće ogromna prekretnica u našem dugogodišnjem partnerstvu“, rekao je Jong-Hiun Kim (Kim Jong Hyun), predsednik i izvršni direktor kompanije LG Energy Solution. „LG će se pozicionirati kao proizvođač baterija svim potencijalnim kupcima koristeći naše kolektivne, jedinstvene tehničke veštine i mogućnosti masovne proizvodnje“, dodao je Kim.

Partnerstvo između dve kompanije u proizvodnji električnih vozila datira iz 2014. godine, kada je Stellantis (tadašnji Fiat Chrysler Automobiles) izabrao LG Energy Solution (tada LG Chem) za isporuku sistema litijum-jonskih baterija za prvi električni minivan u industriji. Ovim saopštenjem dve kompanije nastoje da dodatno učvrste svoje partnerstvo i nastave da koriste međusobne kapacitete.

Stellantis planira da do 2025. godine uloži više od 30 milijardi evra u elektrifikaciju i razvoj softvera.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...