Bespovratni novac dobiće između 50 i 60 zadruga

Stiže pomoć zadrugama u Srbiji

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

25.2.2021 12:19 Autor: Marija Jovanović 0

Stiže pomoć zadrugama u Srbiji Stiže pomoć zadrugama u Srbiji
Ministarstvo za brigu o selu krajem marta raspisaće konkurs za finansiranje zadruga. Na raspolaganju starim i novoformiranim zadrugama biće 500 miliona dinara. „Bespovratni novac... Stiže pomoć zadrugama u Srbiji

Ministarstvo za brigu o selu krajem marta raspisaće konkurs za finansiranje zadruga. Na raspolaganju starim i novoformiranim zadrugama biće 500 miliona dinara.

„Bespovratni novac dobiće između 50 i 60 zadruga u Srbiji. Cilj akcije je pomoć nerazvijenim delovima naše zemlje. Novoformirane zemljoradničke i poljoprivredne zadruge mogu da računaju na maksimalan iznos bespovratnih sredstava do 7,5 miliona dinara po jednoj zadruzi, dok će za stare zemljoradničke i poljoprivredne zadruge biti izdvojeno do 15 miliona dinara po zadruzi“, kaže za Biznis.rs član Nacionalnog tima za preporod sela Branislav Gulan.

Prema njegovim rečima, novina programa su zemlјoradničke ili polјoprivredne zadruge čija je registrovana delatnost bavlјenje seoskim turizmom, kao i zadruge koje se bave proizvodnjom predmeta i delatnošću starih i umetničkih zanata, odnosno poslovima domaće radinosti. Takođe, novina su i zadruge čiji su osnivači pripadnici osetljivih grupa. Srbija, za sada, ima devet socijalnih zadruga.

Foto: Pixabay.com

Zadruge su fabrike pod otvorenim nebom

U Srbiji postoji oko 2.500 zadruga, dok je za tri i po godine, od kada je počela akcija „500 zadruga u 500 sela“, osnovano 804 nove zadruge. 

„Zadruge su fabrike pod otvorenim nebom. One su u selima, a proizvodnja je na njivama. Do pokretanja akcije, Srbija je bila država u kojoj se godišnje gasilo po 100 zadruga. Ova akcija vratila je zadružni duh u našu zemlju. Do sada su bespovratni novac od 1,7 milijardi dinara dobile 152 zadruge u Srbiji. To je prvi put da država na ovaj način podstiče razvoj zadrugarstva. Taj novac direktno je pomogao boljem životu 6.120 porodica u Srbiji, tačnije za 30.000 stanovnika“, navodi Gulan.

Kako kaže naš sagovornik, u našoj zemlji nestaje svako četvrto selo, u čak 86 odsto ruralnih područja opada broj stanovnika, čija je prosečna starost 61 godina.

„Selo je decenijama bilo zapostavljano. U selima ima oko 200.000 praznih kuća, u 1.000 sela nema prodavnica, dok 500 sela nema sređen put. Bez sela nema ni Srbije, zato spasavanje sela predstavlja spas za našu zemlju“, zaključuje naš sagovornik.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...