TRENUTAK ISTINE ZA IZGRADNJU GASOVODA OD RUSIJE DO NEMAČKE

Stižu nove američke sankcije za Severni tok 2, evropske firme napuštaju projekat

EUSvetVesti

28.2.2021 12:02 Autor: Vladimir Jokanović 0

Stižu nove američke sankcije za Severni tok 2, evropske firme napuštaju projekat Stižu nove američke sankcije za Severni tok 2, evropske firme napuštaju projekat
Stejt department ne pregovara sa Berlinom o dodatnom nezvaničnom sporazumu koji bi omogućio završetak gasovoda Severni tok 2 (ST2), rekla je Moli Montgomeri, pomoćnica... Stižu nove američke sankcije za Severni tok 2, evropske firme napuštaju projekat

Stejt department ne pregovara sa Berlinom o dodatnom nezvaničnom sporazumu koji bi omogućio završetak gasovoda Severni tok 2 (ST2), rekla je Moli Montgomeri, pomoćnica američkog državnog sekretara za azijska i evropska pitanja. Nekoliko dana ranije iz projekta se povukao jedan od pet evropskih investitora, nemačka kompanija Wintershall.

Prema navodima američkog portala Axios, Montgomeri je to rekla na brifingu za članove američkog kongresa. Komentarišući navode Berlina o „razmeni mišljenja“, Stejt department je saopštio da to ne treba shvatiti kao pregovore. Američka strana prenela je Berlinu svoju zabrinutost u vezi sa ST2, prenose RIA Novosti.

Foto: Youtube screenshot

Rasprava o pitanju izgradnje ST2 u Kongresu opisuje se kao napeta. Senatori su pitali predstavnike američke administracije zašto još nisu uvedene sankcije protiv kompanije Nord Stream 2 AG “koja je vlasnik ST2“. Stejt department je navodno objasnio da je potrebno mnogo vremena za izricanje sankcija.

Mediji su prethodno izvestili o tajnim pregovorima Nemačke i SAD o ST2. Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas (Heiko Maas) rekao je da je Berlin zauzet stvaranjem uslova za završetak radova. On je prošlog meseca ocenio da su američke vlasti, donoseći u decembru odluku o sledećim sankcijama protiv projekta, nagovestile da će pre uvođenja novih ograničenja održati „konsultacije na nivou vlade“. 

U isto vreme američka Komisija za hartije od vrednosti pokrenula je istragu protiv domaće kompanije za naftne i gasne usluge Baker Hughes u vezi sa saradnjom u projektima koji su se našli pod američkim sankcijama, prenosi ruski Vzgljad, pozivajući se na Reuters.

Foto: Youtube screenshot

Mediji su izvestili prošle nedelje da se najmanje 18 evropskih kompanija povuklo iz učešća u projektu ST2 zbog američke pretnje sankcijama. Među njima je i nemačka gasna kompanija Wintershall, koja je završila učešće u projektu u koji je uložila 730 miliona evra. Osiguravajuća kuća Munich Re Syndicate Ltd takođe je prekinula saradnju sa konzorcijumom ST2.

Na spisku za potencijalne sankcije, koji je Stejt department dostavio Kongresu, našao se ruski brod “Fortuna“ i njegov vlasnik, kompanija KBT-Rus, protiv koje su već važila ograničenja, koju je uvela administracija bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump).  

Američke sankcije usmerene su na privatne kompanije uključene u projekat. Ranije ove godine, vlada nemačke federalne države Maklenburg-Zapadna Pomeranija osnovala je javnu fondaciju koja bi potencijalno mogla da preuzme sankcionisane aktivnosti, jer fondacija „ne mora da se plaši sankcija“, kako je navelo nemačko Ministarstvo energetike u izjavi za Deutsche Welle. 

Foto: Youtube screenshot

Izgradnja preostalih oko 160 od ukupno 2.450 kilometara cevovoda zastala je pre više od godinu dana kada se švajcarska kompanija „Allseas“, koja je gradila gasovod povukla iz posla pod pretnjom američkih sankcija. Američki Senat uključio je u julu sankcije protiv rusko-nemačkog projekta izgradnje gasovoda ST2 u nacrt budžeta nacionalne odbrane, a to je učinjeno i u decembru.

Projekat ST2 predviđa izgradnju dva cevovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje u dužini 2.450 kilometara koliko iznosi razdaljina od Viborga u Rusiji do Grisvalda u Nemačkoj, a do sada je završeno više od 90 odsto planiranih radova.

ST2 je partnerski poduhvat ruskog Gazproma i pet evropskih energetskih kompanija – francuske ENGIE, austrijskog OMW, britansko-holandske Royal Dutch Shell i nemačkih Uniper i Wintershall, a svaka od evropskih kompanija obavezala se da će sa po 950 miliona evra učestvovati u finansiranju projekta, dok je za ostatak finasiranja obavezu preuzela ruska kompanija. Prema inicijalnom planu gasovod je trebalo da postane operativan do kraja 2020. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...