Aktuelni pad cena žitarica nije se još uvek pozitivno odrazio

Stočari u SAD smanjuju stada zbog visokih cena prehrane

AgrobiznisBiznisSvetU fokusuVesti

9.8.2022 18:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Stočari u SAD smanjuju stada zbog visokih cena prehrane Stočari u SAD smanjuju stada zbog visokih cena prehrane
Potrošači u SAD koji se bore sa rastućom inflacijom suočavaju se sa još većim pritiskom zbog visokih cena govedine jer uzgajivači smanjuju stada stoke... Stočari u SAD smanjuju stada zbog visokih cena prehrane

Potrošači u SAD koji se bore sa rastućom inflacijom suočavaju se sa još većim pritiskom zbog visokih cena govedine jer uzgajivači smanjuju stada stoke zbog suše i troškova hrane, što je odluka koja će smanjiti zalihe stoke barem za nekoliko godina, kažu ekonomisti.

Pad broja goveda, u kombinaciji sa visokim troškovima za druge proizvodne troškove, ilustruje zašto nedavni pad cena žitarica na nivoe koji nisu viđeni od upada ruskih vojnih snaga u Ukrajinu u februaru možda neće odmah dovesti do nižih cena hrane u prodavnicama, piše Reuters.

Stočna hrana je najveća komponenta troškova uzgoja krava za juneće meso, tako da niže cene žitarica često pomažu da se smanje i krajnje cene mesa.

Ali kompanije iz mesne industrije, poput Tyson Foods, koje su u ponedeljak prijavile zaradu nižu od očekivane na Wall Streetu, moraju da plate višu cenu po grlu kada ih ima manje u ponudi. Prerađivači takođe plaćaju više za troškove ljudskog rada i gorivo.

Cene fjučersa na kukuruz pale su za 26 odsto otkako su u aprilu dostigle desetogodišnji maksimum nakon što je rat u Ukrajini izazvao zabrinutost oko globalnih zaliha. Cene su i dalje porasle za devet procenata u odnosu na pre godinu dana na oko šest dolara po bušelu.

Niže cene idu u prilog proizvođačima stoke, iako podaci američke vlade pokazuju da su uzgajivači 1. jula već smanjili stada za oko dva odsto u odnosu na godinu ranije na najniži nivo u poslednjih sedam godina.

  • MIŠKOVIĆ

    9.8.2022 #1 Author

    Cene kada porastu teško se vraćaju na staro i ako sirovine pojeftine

    Odgovori

  • MAJALG

    9.8.2022 #3 Author

    Moraju ljudi da razmisljaju o svom opstanku i da planiraju na vreme, svesni su da su cene uzgoja sve vece samim tim rade na tome da sebi olaksaju , a najlaksi je trenutno nacin da smanje broj stoke.

    Odgovori

    • SNEZANA

      10.8.2022 #4 Author

      Definitivno to im je jedino resenje sada

      Odgovori

  • GOCA BG

    14.8.2022 #5 Author

    Mislim da im to nije trajno resenje…

    Odgovori

  • MAŠA

    12.3.2023 #6 Author

    Tuzna istina…

    Odgovori

  • BOBICA

    1.10.2023 #7 Author

    Tesko da cene mogu biti nize. Resenje je to za sad.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...