STOPA NEZAPOSLENOSTI U CRNOJ GORI RASTE Veća za skoro 20 odsto, a očekuje se i niži priliv investicija do kraja godine

BiznisInvesticijeNovacRegionTurizamVesti

10.8.2020 15:53 Autor: Marija Jovanović 3

STOPA NEZAPOSLENOSTI U CRNOJ GORI RASTE Veća za skoro 20 odsto, a očekuje se i niži priliv investicija do kraja godine STOPA NEZAPOSLENOSTI U CRNOJ GORI RASTE Veća za skoro 20 odsto, a očekuje se i niži priliv investicija do kraja godine
Registrovana stopa nezaposlenosti u Crnoj Gori je, prema podacima Zavoda za zapošljavanje, na kraju juna iznosila 18,06 odsto, rekao je predsednik Privredne komore Crne... STOPA NEZAPOSLENOSTI U CRNOJ GORI RASTE Veća za skoro 20 odsto, a očekuje se i niži priliv investicija do kraja godine

Registrovana stopa nezaposlenosti u Crnoj Gori je, prema podacima Zavoda za zapošljavanje, na kraju juna iznosila 18,06 odsto, rekao je predsednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović.

Na evidenciji Zavoda nalazilo se 41.089 nezaposlenih, što je u odnosu na isti period prethodne godine više 19,8 odsto„, precizirao je Golubović u intervjuu za podgoričke Vijesti.

Prema njegovim rečima, širenje korona virusa i loša epidemiološka situacija, koja je pogodila čitav svet, povećala je u velikoj meri ekonomsku neizvesnost u ovoj i narednoj godini.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Usporavanje lanaca snabdevanja u početnom periodu izbijanja pandemije, drastičan pad agregatne inostrane i domaće tražnje, doveo je do snažnog udara na ekonomske tokove, koji će se nepovoljno odraziti na rast ekonomije u ovoj godini”, rekao je Golubović.

Podsetio je da se projekcije međunarodnih institucija u pogledu pada crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za ovu godinu kreću u rasponu od minus 5,6 odsto do minus 8,9 procenata.

Kako je objasnio, investicije će, kao jedna od ključnih odrednica rasta crnogorske ekonomije u prethodnim godinama, biti pod uticajem novonastale situacije.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

„Veća opreznost stranih investitora, usled velikog pada ekonomske aktivnosti, uticaće na niži priliv investicija do kraja godine. Ohrabruje činjenica da su sve započete investicije, kako stranih, tako i domaćih investitora, nastavile da se realizuju, iako sporijom dinamikom zbog novonastalih okolnosti“, naveo je Golubović.

Turizam desetkovao crnogorsku ekonomiju

Pandemijom su najviše pogođeni sektor turizma i saobraćaja, odnosno putničke agencije, firme koje se bave pružanjem smeštaja, pripremom i posluživanjem hrane i pića, ali i logistika i prevoznici, objasnio je predsednik Privredne komore Crne Gore.

Foto: Pixabay.com

Međutim, kako objašnjava Golubović, otvaranje granica i najave dolaska gostiju sa tržišta Rusije, Ukrajne, Belorusije i drugih ohrabruju i daju nadu da se može očekivati rast broja turista tokom avgusta, septembra i oktobra ove godine.

Golubović je naveo da je u periodu od januara do maja u crnogorskom kolektivnom smeštaju ostvareno 73,2 odsto manje dolazaka i 77 odsto manje noćenja u odnosu na isti period prošle godine.

Strani turisti čine 81,9 odsto ukupnog broja gostiju i u strukturi noćenja učestvuju sa 71,8 procenata, rekao je on.

“U narednoj godini se očekuje postepeni oporavak i rast ekonomije usled dinamičnog oporavka turizma i ostalih izvoznih sektora uslužnih delatnosti, kao i visokog rasta privatne potrošnje“, kazao je Golubović.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...