Ovaj program će biti ukinut do kraja godine

Strani ulagači podneli stotinu zahteva za dobijanje crnogorskog državljanstva

NovacRegionVesti

18.8.2021 13:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Strani ulagači podneli stotinu zahteva za dobijanje crnogorskog državljanstva Strani ulagači podneli stotinu zahteva za dobijanje crnogorskog državljanstva
Kompanija Henley&Partners, koja nudi uslugu „planiranja boravka i državljanstva“ za potencijalne ulagače iz čitavog sveta, objavila je da je primila stoti zahtev za dobijanje... Strani ulagači podneli stotinu zahteva za dobijanje crnogorskog državljanstva

Kompanija Henley&Partners, koja nudi uslugu „planiranja boravka i državljanstva“ za potencijalne ulagače iz čitavog sveta, objavila je da je primila stoti zahtev za dobijanje crnogorskog državljanstva. Kako kažu u kompaniji, koja ima kancelarije u više od 30 država, do sada su odobreni zahtevi za 33 međunarodna ulagača, sa njihovim porodicama, „uprkos stalnim prekidima uzrokovanim pandemijom korona virusa“.

Henley&Partners je jedan od tri marketinška agenta imenovana od strane Vlade Crne Gore za vrlo traženi program državljanstva po ulaganjima, koji bi trebalo da bude okončan krajem ove godine.

„Investitorima s visokim neto vrednošću nudi se kroz ovaj program značajna prilika na dinamičnom regionalnom tržištu, ali još je samo nekoliko meseci ostalo za prijavu. Jedan od razloga za uspeh Crne Gore je to što ona brine za investitore s različitim interesima i zahtevima. Ulagači mogu birati između glamuroznih primorskih odmarališta u kojima mogu ulagati u nove hotele. Alternativno, mogu se odlučiti za severne delove zemlje, gde postoje ekskluzivna skijaška i planinska odmarališta u naprednim fazama izgradnje”, kaže direktor kancelarije Henley&Partners u Crnoj Gori, Rade Ljumovič, a prenosi Poslovni.hr.

Crna Gora se trenutno nalazi na spisku sigurnih zemalja EU, s relativno niskim stopama zaraze virusom Covid-19, a njen pasoš zauzima 45. mesto po indeksu Henley Passport. Kako se navodi, posedovanje crnogorskog pasoša njegovim vlasnicima pruža pristup bez viza ili viza pri dolasku u 124 odredišta širom sveta, uključujući Hong Kong, Rusiju, Singapur, Tursku, UAE i zemlje u evropskom prostoru Šengenskog sporazuma.

Što se tiče kandidata za crnogorski program državljanstva po ulaganjima, potrebno je da pruže određeni ekonomski doprinos zemlji. U zamenu za to, „po strogim procesima provere i dubinske analize, uključujući temeljne provere prošlosti od strane specijalizovanih kompanija, podnositelji zahteva i njihove porodice dobijaju crnogorsko državljanstvo“.

Glavni podnositelj zahteva mora biti stariji od 18 godina, ispunjavati uslove za prijavu i doprinositi 100.000 evra Vladi Crne Gore, namenjenih za unapređenje lokalnih nerazvijenih jedinica samouprave. Osim toga, podnositelji zahteva mogu uložiti najmanje 450.000 evra u odobreni razvojni projekt u glavnom gradu Podgorici ili negde na priobalju zemlje. Alternativno, mogu uložiti najmanje 250.000 evra u odobreni razvojni projekt u severnim ili centralnim regijama Crne Gore (isključujući Podgoricu).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...