Reakcije na izjavu ministarke za telekomunikacije Tatjane Matić

Stručnjaci ocenjuju da bi četvrti operator snizio cene

Firme u fokusuSrbijaU fokusuVesti

25.10.2021 09:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Stručnjaci ocenjuju da bi četvrti operator snizio cene Stručnjaci ocenjuju da bi četvrti operator snizio cene
Srpski ekonomisti saglasni su da bi ulazak četvrtog operatora na tržište mobilne telefonije doprineo većoj konkurenciji, a izjavu ministarke za telekomunikacije Tatjane Matić o... Stručnjaci ocenjuju da bi četvrti operator snizio cene

Srpski ekonomisti saglasni su da bi ulazak četvrtog operatora na tržište mobilne telefonije doprineo većoj konkurenciji, a izjavu ministarke za telekomunikacije Tatjane Matić o tome da su tri mobilna operatora dovoljna Srbiji ocenjuju kao paušalnu.

Naime, ona je nedavno je navela kako su tri operatora mobilne telefonije u Srbiji dovoljna za domaće tržište, što je odmah izazvalo i reakciju SBB-a čiji su predstavnici ocenili da im je ministarka na taj način „nametnula ulogu nepoželjnog investitora“, piše Nova.rs.

Sagovornici pomenutog portala su saglasni da ne treba ograničavati tržište mobilne telefonije, već da na njemu treba da bude što više kompanija, kako bi i konkurencija bila veća. To, prema njihovim ocenama, vodi i boljim ponudama i cenama za građane.

Ekonomista Ljubomir Madžar ocenjuje da bi situacija na tržištu mobilne telefonije u Srbiji mogla da bude utoliko bolja ukoliko bi na njemu bio veći broj aktera. Kako kaže, što je više aktera, to je tržište bliže idealu potpune konkurencije.

„Upravo zato država bi trebalo da se potrudi da bude što veći broj igrača na tržištu – stavljanje prepreka za nastup SBB-a suprotno je od onog što bi trebalo da radi, smatra ekonomista. Veća konkurencija znači niže cene ili bar sporije rastuće cene. Druga stvar je poboljšanje kvaliteta jer firme konkurišu i svojim kvalitetom, treća stvar je da veći broj aktera na tržištu znači širi opseg raznih informacija, a to je dobro za javnost“, poručuje Madžar.

U ovoj oceni saglasan je i ekonomista i konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević koji ne zna kako je ministarka Matić došla do tog zaključka.

Biznismen drži telefon
Foto: Pexels.com

„Da bismo razvili konkurenciju ne treba onda ograničavati ulazak drugih u pružanju usluga iste vrste. U situaciji razvijene konkurencije ponuđači se trude da obore cene i naprave povoljnije uslove za same građane. Mislim da je prilično promašena izjava ministarke Matić i očito se radi o nečemu sasvim drugom, da iz nekog razloga neko želi da odredi ko će biti, a ko neće biti za to“, izjavio je Kovačević za portal Nova.rs.

On je podsetio i na početak razvoja tržišta mobilne telefonije u Srbiji, kada je bio jedan operator i kada su cene bile, kako navodi, ogromne.

„Mi smo prvo imali monopol Mobtela i imali smo ogromne brojke da plaćamo, onda je Telekom počeo da se bavi mobilnom telefonijom i na taj način je prestao monopol, pa je došao duopol i cene su odmah posle toga kod nas postale povoljnije. Mislim da je to sasvim logično i da je to prosto i ekonomska teorija dokazala. Ako hoćete da se trude oni koji pružaju neke usluge, onda im treba pustiti konkurenciju, ali ako je monopol, duopol ili mali broj operatera – onda postoje mogućnosti da se oni dogovaraju o cenama“, ističe ekonomista i konsultant za strana ulaganja.

Upitan da li na takav način država vrši opstrukciju SBB na srpskom tržištu, Kovačević navodi da je u Srbiji veliki broj odluka države „u funkciji očuvanja položaja postojeće vlasti“.

Advokat Rodoljub Šabić smatra da je izjava ministarke „paušalna“ i dodao da bi takve navode trebalo potkrepiti ozbiljnom argumentovanom analizom. Šabić ističe da smo poslednjih nekoliko godina svedoci, kako kaže, neobičnih akcija Telekoma Srbije na polju telekomunikacija.

„Koliko juče, bili smo svedoci one transakcije između Telekoma Srbije i Pošte vezano za preuzimanje Pošta NET-a koje je potpuno netransparentno i to još za nepoznatu cenu, a i direktorima obe firme nije jasno šta je ko kupio, a šta ko prodao. To je sve ispod ozbiljnog nivoa. Iznad svega stoji sumnja da zapravo se tu malo zasniva na principima slobodne ekonomije i konkurencije. Sve to snažno asocira na jednu intervenciju vlasti u smeru i da to ne bi trebalo da radi“, podseća advokat za Nova.rs.

Šabić je naglasio da država treba da stvara prostora za veću konkurenciju na tržištu mobilne telefonije, a ne da ograničava pristup nekom operatoru koji bi mogao da svojim prisustvom dovede do situacije povoljnije za potrošače i građane.

  • Violet

    26.10.2021 #1 Author

    Sigurna sam da će cene biti niže.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...