STVARAJU SE USLOVI ZA RAST CENA NAFTE Vakcine protiv Covid-19 podstiču tražnju

AnalizaSvetU fokusuVesti

20.1.2021 12:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

STVARAJU SE USLOVI ZA RAST CENA NAFTE Vakcine protiv Covid-19 podstiču tražnju STVARAJU SE USLOVI ZA RAST CENA NAFTE Vakcine protiv Covid-19 podstiču tražnju
Ako je suditi po prognozama eksperata, agencija i vodećih ličnosti naftnih i gasnih kompanija, 2021. godina biće godina nesigurnog oporavka i poslovanja sa mogućim... STVARAJU SE USLOVI ZA RAST CENA NAFTE Vakcine protiv Covid-19 podstiču tražnju

Ako je suditi po prognozama eksperata, agencija i vodećih ličnosti naftnih i gasnih kompanija, 2021. godina biće godina nesigurnog oporavka i poslovanja sa mogućim rizicima da se pozitivna očekivanja i ne dogode, navodi se u analizi Nacionalnog naftnog komiteta Srbije (NNKS) objavljenoj u najnovijem kvartalnom biltenu.

Kako se ističe, prognoze potrošnje nafte kreću se od oko 96 miliona do skoro 100 miliona barela dnevno uz istovremeno manja kapitalna ulaganja u odnosu na prošle godine (oko 300-380 milijardi dolara), što kao posledicu može da ima nagli skok cena nafte iznad 100 dolara po barelu u 2022. godini. Što se tiče prognoze cene nafte u 2021, eksperti najavljuju veliku volatilnost i prognoziraju raspon prosečne cene od 40 do 65 dolara po barelu.

Foto: Pixabay.com

Nova 2021. godina biće godina nastavka integrisanja rafinerijskih i petrohemijskih kompleksa u cilju povećanja profitabilnosti prerade nafte. Očekuje se završetak u Nigeriji po nekima najvećeg u svetu integrisanog kompleksa sa kapacitetom prerade oko 600.000 barela dnevno. “Green deal” u Evropi i nova američka administracija šalju signale da će 2021. biti godina snažnog zamaha “ zelenih” tehnologija sa ograničenim sufinansiranjem fosilnih projekata u Evropi.

Ričard Mejson, predsednik Kanadskog nacionalnog komiteta Svetskog naftnog saveta, ističe da dugoročno gledano, ima naznaka da idemo ka poskupljenju sirove nafte u narednih nekoliko godina, dok bi, kratkoročno gledano, vakcine protiv Covid-19 već ove godine mogle da pomognu da se potražnja vrati na nivo pre pandemije.

On kaže da se čini da je OPEC+ pokazao odličnu disciplinu u poštovanju kvota koje je utvrdio 2020. Ova disciplina je omogućila postepeno smanjivanje globalnih zaliha sirove nafte u toku godine.

Foto: Tanjug

Na osnovu ovog uspeha, OPEC+ će verovatno i dalje održavati disciplinu potrebnu da se zalihe smanjuju tokom narednih meseci, pomažući u stvaranju tendencija za rast cena sirove nafte. Potencijal niza vakcina koji će biti dostupan u mnogim zemljama 2021. mogao bi da pomogne da se u toku godine svet vrati na nivo potražnje sirove nafte pre Covid-19. Budući da su u proteklih nekoliko godina ulaganja u nove proizvodne kapacitete van OPEC, osim američke proizvodnje iz škriljaca, bile ograničene, i da su mnogi od ovih izvora dugoročni razvojni projekti, dodatni proizvodni kapaciteti možda neće biti spremni kako bi se zadovoljila povećana potražnja, kaže Mejson.

On dodaje da, iako se američka proizvodnja iz škriljaca može povećati ako cene porastu, malo je verovatno da će rasti stopom viđenom u poslednjih nekoliko godina. To znači, da postoji značajan potencijal da cene nafte krenu na gore tokom narednih nekoliko godina, ali naravno postoji mnogo faktora koji otežavaju predviđanje budućih cena i čine od naftne industrije sektor pun stalnih izazova i mogućnosti, naglasio je Ričard Mejson.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...