STVARNE VLASNIKE EVIDENTIRALO 85 ODSTO OBVEZNIKA Najviše privrednih subjekata, a najmanje udruženja

PreduzetnikSrbijaVesti

11.9.2020 16:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

STVARNE VLASNIKE EVIDENTIRALO 85 ODSTO OBVEZNIKA Najviše privrednih subjekata, a najmanje udruženja STVARNE VLASNIKE EVIDENTIRALO 85 ODSTO OBVEZNIKA Najviše privrednih subjekata, a najmanje udruženja
Stvarne vlasnike je evidentiralo ukupno 138.797 obveznika, što čini 85 odsto registrovanih subjekata, saopštila je Agencija za privredne registre i upozorila obveznike na prekršajnu... STVARNE VLASNIKE EVIDENTIRALO 85 ODSTO OBVEZNIKA Najviše privrednih subjekata, a najmanje udruženja

Stvarne vlasnike je evidentiralo ukupno 138.797 obveznika, što čini 85 odsto registrovanih subjekata, saopštila je Agencija za privredne registre i upozorila obveznike na prekršajnu odgovornost u slučaju da ne ispune tu zakonsku obavezu.

Zaključno sa 10. septembrom, stvarne vlasnike je evidentiralo najviše privrednih subjekata (87,31 odsto), a slede ustanove (83,19), zadužbine i fondacije (82,39). Procentualno je najmanje udruženja (77,25) koja su evidentirala stvarne vlasnike.

APR je pozvala obveznike, koji nisu evidentirali stvarne vlasnike u Centralnoj evidenciji, da to što pre učine, jer će, u suprotnom, podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv registrovanog subjekta ako utvrdi da nije izvršio evidentiranje podataka o stvarnom vlasniku.

Centralna evidencija stvarnih vlasnika uspostavljena je u APR-u 31. decembra 2018. godine, sa ciljem usaglašavanja domaćih propisa sa evropskim zakonodavstvom i unapređenja postojećeg sistema otkrivanja i sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, uz postizanje višeg nivoa dostupnosti i pouzdanosti u evidentirane podatke o stvarnim vlasnicima.

APR je 4. septembra poslala obaveštenja na oko 6.000 mejlova registrovanih subjekata koji još nisu uneli svoje podatke u Centralnu evidenciju da treba da ispune obavezu, propisanu Zakonom o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika.

U obaveštenju su obveznici upućeni kako da pristupe Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika preko sajta Agencije i pronađu detaljnija uputstva za postupak elektronskog evidentiranja.

Evidentiranje podataka o stvarnim vlasnicima vrši lice ovlašćeno za zastupanje u registrovanom subjektu, koje je dužno da podatke unese elektronski u Centralnu evidenciju, najkasnije u roku od 15 dana od datuma osnivanja ili registracije promene vlasničke strukture i članova organa.

Istovremeno sa evidentiranjem, podaci o stvarnim vlasnicima se objavljuju na portalu APR.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...