Koordinator MOR za Srbiju Jovan Protić za portal Biznis.rs o važnosti promene prakse koja se odnosi na rad na crno

Sudovi umanjuju kazne nesavesnim poslodavcima

PoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

8.7.2021 13:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Sudovi umanjuju kazne nesavesnim poslodavcima Sudovi umanjuju kazne nesavesnim poslodavcima
Postoje indicije o tome da prekršajni sudovi u većim gradovima Srbije umanjuju kazne koje izriču inspektori za rad, prilikom ustanovljenog faktičkog rada. Pored toga,... Sudovi umanjuju kazne nesavesnim poslodavcima

Postoje indicije o tome da prekršajni sudovi u većim gradovima Srbije umanjuju kazne koje izriču inspektori za rad, prilikom ustanovljenog faktičkog rada. Pored toga, primetno je i da prijave koje dolaze do sudova nisu tako brojne, kaže za portal Biznis.rs, Koordinator Međunarodne organizacije rada (MOR) za Srbiju, Jovan Protić.

Iako su zakonom predviđene visoke kazne za poslodavce koji nemaju potpisane ugovore o radu sa svojim radnicima , postoje indicije da sudovi, naglašava Protić, vrlo često uzimaju u obzir olakšavajuće okolnosti, zbog čega nesavesni poslodavci kazne plaćaju značajno manje. Time bi se, dodaje on, javnosti mogla poslati pogrešna poruka da je Srbija zemlja u kojoj se tolerišu oni poslodavci koji ne poštuju zakone i ne prijavljuju radnike.

Protić otkriva da je u toku izrada izveštaja koji bi trebao da razmotri navedene indicije i da MOR planira da tokom jeseni o ovome razgovara i sa Inspekcijom rada i sa predstavnicima sudova.

„Probaćemo da pripremimo neke sugestije, a očekujemo i da od obe strane čujemo zašto sudovi umanjuju kazne koje izriču inspektori, ako se bude ispostavilo da je to važan razlog za nedovoljno dosledno suzbijanje neprijavljenog rada “, ističe Protić i dodaje da MOR od svih država članica, pa i od Srbije, traži da ovu specijalizovanu agenciju Ujedinjenih nacija, kroz redovno izveštavanje, a nekada i vanredno, izvesti o sprovođenju konvencija MOR, kroz nacionalno zakonodavstvo.

Jovan Protić, MOR, Foto: YT, psc

„Mi smo pre dve godine ukazali na potrebu izmene Zakona o inspekcijskom nadzoru, kako bi on bio usklađen sa Konvencijom MOR br. 81 o Inspekciji rada. Komitet eksperata MOR zaključio je da taj propis nije u skladu sa Konvencijom 81, jer predviđa da se svaka inspekcija, pa i inspekcija rada svaki put kada krene u kontrolu najavi subjektu kod koga ide u nadzor. Ta izmena se i dalje čeka“, kaže Protić i dodaje da je još prošle godine između socijalnih partnera i Ministarstva rada postignuta saglasnost sa nalazom MOR, te se očekuje da Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu pristupi izmenama tog zakona.

On naglašava da u se u većini zemalja pravi razlika između najavljenog i nenajavljenog nadzora, uz predviđanje mogućnosti nenajavljenog ulaska u prostorije poslodavca, u slučaju sumnje na kršenje radnih prava.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...