Informaciono-komunikacione tehnologije nadmašile poljoprivredu

Suficit IT sektora skoro 1,5 milijardi evra

Moja firmaPreduzetnikSrbijaVesti

21.12.2021 08:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Suficit IT sektora skoro 1,5 milijardi evra Suficit IT sektora skoro 1,5 milijardi evra
Narodna banka Srbije uradila je analize za sektor Informaciono-komunikacionih tehnologija do kraja oktobra i vrednost izvoza do desetog meseca 2021. godine iznosi čak milijardu... Suficit IT sektora skoro 1,5 milijardi evra

Narodna banka Srbije uradila je analize za sektor Informaciono-komunikacionih tehnologija do kraja oktobra i vrednost izvoza do desetog meseca 2021. godine iznosi čak milijardu i 470 miliona evra, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

„Danas je sektor IKT najveća neto izvozna grana, nadmašio je poljoprivredu u visini izvoza. Informaciono-komunikacioni sektor ima veće učešće u BDP-u nego recimo građevinarstvo, a svi znaju koliko se gradi u Srbiji“ , istakla je premijerka.

Gostujući na Hepi televiziji ona je objasnila da je to praktično vrednost izvoza naše pameti i da to znači da su naši inovatori stvorili nešto što je u tolikoj vrednosti izvezeno u svet.

Prema njenim rečima, od 2008. do 2021. godine izvoz i suficit u oblasti informacionih tehnologija znatno izmenjen.

„Izvoz je 2008. godine bio 178 miliona evra, a suficit nismo ni imali, već smo imali deficit – uvozili smo više pameti nego što smo ih izvozili. Do kraja ove godine visina našeg izvoza će biti blizu dve milijarde evra, a suficit nam je u prvih deset meseci skoro milijardu i po evra. Da budem potpuno jasna, to je novac koji ide u našu zemlju“, istakla je premijerka.

Kako prenosi Tanjug, ona je naglasila je da su plate u ovom sektoru svakako mnogo veće od republičkog proseka, ali su i shodno tome, na te plate mnogo veći doprinosi koji se vraćaju u budžet.

Zbog toga između ostalog Srbija danas ima više novca za plate medicinskih radnika i sredstava za izgradnju autoputeva, novih bolnica i škola.

„Kada smo 2016. godine napravili ministarski savet za IT, tada je samo u sektoru programiranja bilo zaposleno 19.000 ljudi. Naša procena je bila da tada postoji još 15.000 ljudi koji odmah mogu da se zaposle u ovoj industriji. Tada su nas napadali da su to prazne priče i politička obećanja, a mi danas imamo 43.500 zaposlenih i za samo pet godina smo više nego udvostručili taj broj“ zaključila je Brnabić.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...