Prihodi od izvoza energenata pomogli da se ublaži uticaj sankcija

Suficit na tekućem računu Rusije dostigao 70 milijardi dolara

SvetVesti

12.7.2022 09:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Suficit na tekućem računu Rusije dostigao 70 milijardi dolara Suficit na tekućem računu Rusije dostigao 70 milijardi dolara
Suficit na tekućem računu Rusije dostigao je rekordnih 70,1 milijardu dolara u drugom kvartalu godine, pošto su rastući prihodi od izvoza energenata i roba... Suficit na tekućem računu Rusije dostigao 70 milijardi dolara

Suficit na tekućem računu Rusije dostigao je rekordnih 70,1 milijardu dolara u drugom kvartalu godine, pošto su rastući prihodi od izvoza energenata i roba pomogli da se neutrališe uticaj američkih i evropskih sankcija uvedenih zbog invazije predsednika Vladimira Putina na Ukrajinu, piše Bloomberg.

Prema podacima koje je u ponedeljak objavila centralna banka, ovo je najveći suficit na ruskom tekućem računu od 1994. godine. Kolaps izazvan sankcijama doprineo je suficitu, koji se pojavio kao ključni ekonomski spas za Kremlj dok SAD i njeni saveznici pokušavaju da ga izoluju.

Za prvih šest meseci 2022. godine suficit je dostigao 138,5 milijardi dolara, saopštila je centralna banka.

Izvoz je u drugom kvartalu iznosio 153,1 milijardu dolara, što je neznatno manje u odnosu na 166,4 milijarde dolara u prvom tromesečju. Uvoz je takođe opao na 72,3 milijarde dolara sa 88,7 milijardi dolara.

Rastući suficit tekućeg računa, u kombinaciji sa striktnom kontrolom kapitala kojom je limitirana potražnja za devizama, pomogao je rublji da postane valuta sa najboljim tržišnim učinkom ove godine među konkurentima iz ekonomija u usponu.

  • MIŠKOVIĆ

    12.7.2022 #1 Author

    Drugovi Ameri
    Spasiba za družbu!!!!!!

    Odgovori

  • GOCA BG

    12.7.2022 #2 Author

    Ovo sve govori…

    Odgovori

  • MAJALG

    13.7.2022 #3 Author

    I dalje tvrdim da ce Rusi iz ove price proci kao pobednici, ali neka vreme pokaze.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...