Voćari zatražili proveru i analizu, rezultati su poražavajući

Sumnjive jabuke u hrvatskim trgovinskim lancima

AgrobiznisBiznisRegionVesti

9.4.2021 10:01 Autor: Marija Jovanović 0

Sumnjive jabuke u hrvatskim trgovinskim lancima Sumnjive jabuke u hrvatskim trgovinskim lancima
Hrvatska voćarska zajednica prijavila je Državnom inspektoratu sumnjive jabuke, koje se prodaju u pojedinim trgovinskim lancima. Naime, one se deklarisane kao hrvatske, ali postoji... Sumnjive jabuke u hrvatskim trgovinskim lancima

Hrvatska voćarska zajednica prijavila je Državnom inspektoratu sumnjive jabuke, koje se prodaju u pojedinim trgovinskim lancima. Naime, one se deklarisane kao hrvatske, ali postoji sumnja da je reč o uvoznim. Istovremeno, voćarska zajednica zatražila je analizu tih jabuka u akreditovanoj laboratoriji, a rezultati su poražavajući.

“Hrvatska voćarska zajednica u određenim centrima pronašla je jabuku koja po izgledu i načinu pakovanja nije naša, već je to jabuka koja je sigurno uvezena, no iznenadili smo se i sumnjamo da je uvozna jabuka, a na deklaraciji stoji da je iz Hrvatske, što je jasno kažnjivo“, rekao je za HRT Željko Ledinski, iz Hrvatske voćarske zajednice.

Državni inspektorat sproveo je nadzore na 85 prodajnih mesta kod 33 trgovca voćem i povrćem, pregledana je 381 lot oznaka. Utvrđeno je 25 nepropisnih lotova jabuka i krompira jer nije navedena zemlja porekla ili je reč o nepropisnom označavanju i neudovoljavanju minimalnim zahtevima kvaliteta. Inspekcija je u pet slučajeva privremeno zabranila prodaju voća i pokrenula prekršajne postupke.

Jedna osoba dodaje drugoj jabuku na pijaci
Foto: Pixabay.com

Voćarska zajednica zatražila je i analizu spornih jabuka u akreditovanoj laboratoriji.

“Bili smo još više iznenađeni kad smo pronašli određene stvari koje se nalaze na tim jabukama, a koje su u EU zabranjene već sedam godina. Znači one su morale odmah da budu povučene iz prodaje i kao takve uništene s obzirom da je to sredstvo još od novembra 2014. zabranjeno”, kazao je Ledinski.

Iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu ističu da utvrđivanje karbendazima u malim količinama u jabukama može biti rezultat primene sredstava za zaštitu bilja na osnovu aktivnog sredstva tiofanat-metila. Utvrđivanje ostataka pesticida koji nisu odobreni u EU ne može se smatrati dokazom o poreklu. U pojedinim slučajevima, ne može se isključiti ni mogućnosti korištenja krivotvorenih sredstava za zaštitu bilja.

Zbog svega voćari traže strože kontrole, ali i vidljivije označavanje jabuka, primera radi nacionalnim zastavama, kako bi kupac znao iz čije zemlje one dolaze.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...