Glavne žitarice još uvek nisu u opasnosti zbog visokih temperatura

Suša više ugrožava soju nego kukuruz, suncokret „profitira“ od vremenskih prilika

AgrobiznisBiznisVesti

11.8.2021 15:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Suša više ugrožava soju nego kukuruz, suncokret „profitira“ od vremenskih prilika Suša više ugrožava soju nego kukuruz, suncokret „profitira“ od vremenskih prilika
Trenutne procene roda kukuruza u Srbiji se kreću oko šest miliona tona, a kada se zadovolje domaće potrebe, za izvoz bi ostalo 1,6 miliona... Suša više ugrožava soju nego kukuruz, suncokret „profitira“ od vremenskih prilika

Trenutne procene roda kukuruza u Srbiji se kreću oko šest miliona tona, a kada se zadovolje domaće potrebe, za izvoz bi ostalo 1,6 miliona tona, izjavila je za Tanjug direktorka Udruženja „Žita Srbije“ Sunčica Savović.

Ona je istakla da je aktuelna suša više pogodila soju nego kukuruz, koji je za sada u boljem stanju nego 2012. godine, kao i 2015. ili 2017. godine, kada su suše znatno smanjile prinose, ali je i tada bilo kukuruza za izvoz.

„Ovogodišnja suša nije istog intenziteta kao prethodnih godina, nije jednako pogodila sve delove Srbije, a i imali smo jedan period sa padavinama i to u vreme nalivanja zrna kukuruza, što mu je svakako pogodovalo“, objasnila je Savović.

Ona je ocenila da će, prema sadašnjem stanju, ovogodišnji rod biti za 27 odsto manji od prošlogodišnjih rekordnih osam miliona tona i sa prinosom od 8,1 tone po hektaru.

„Očekujemo trenutno prosečne prinose u Srbiji od 5,9 tona po hektaru, što će nam dati rod od šest miliona tona. Pošto znamo da je domaća potrošnja oko 4,6 milion tona, za izvoz bi trebalo da nam ostane 1,6 miliona tona kukuruza, a možda i više, ukoliko cena pšenice bude najzad manja od cene kukuruza“, procena je direktorke „Žita Srbije“.

Savović je rekla da su se na svetskoj pijaci, posle duže vremena, izjednačile cene kukuruza i pšenice mlinskog kvaliteta sa 12,5 odsto proteina, uz napomenu da svetske berze uglavnom miruju u očekivanju najnovijeg izveštaja američkog Ministarstva poljoprivrede o proceni svetskog roda kukuruza, koji bi trebalo da bude objavljen u četvrtak.

„Ako se potvrdi prošlomesečni izveštaj iz istog izvora, očekuje se rekordan rod kukuruza, koji bi trebalo da bude veći za 70 miliona tona“, napomenula je Savović.

Dodala je da u Srbiji imamo lošu prognozu padavina za avgust, jer neće preći 2,5 litra po kvadratnom metru. „To nije dovoljno ni da pokvasi površinski sloj zemlje, tako da može da se desi da dođe do neznatne redukcije prinosa. Ako se nastave ovako sušne vremenske prilike, mogli bismo da očekujemo početak žetve kukuruza već za mesec dana“, ocenila je Savović.

Istakla je da je suncokret jedina „svetla tačka“, jer je suša imala najmenje posledica na tu uljaricu. „Očekujemo oko tri tone po hektaru, što je u ravni sa prošlogodišnjim prinosom. Kako je njime zasejano 215.000 hektara, očekujemo rod od 645.000 tona“, rekla je direktorka „Žita Srbije“.

Navela je da su zbog suše ove godine procene roda soje morale da budu više puta korigovane.

„Trenutno smo na dve tone po hektaru i vrlo je moguće, ukoliko se ovakve vremenske prilike nastave, da ćemo morati da korigujemo procenu roda nadole. Ukoliko budemo imali sreće, ove godine nas očekuje rod od oko 500.000 tona soje“, rekla je ona.

„Jedino dobro je to što ćemo u ovu novu ekonomsku godinu ući sa većim zalihama prošlogodišnjeg roda soje, jer je naša soja bila izuzetno skupa. U jednom periodu su cene na domaćem tržištu bile više od svetskih, pa su nam ostale malo veće zalihe od uobičajenih“, izjavila je Savović.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...