u četiri sela na sedam gazdinstava opštine Paraćin

Suzbijena afrička kuga, normalan rad stočne pijace

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

11.8.2021 16:36 Autor: Miljan Paunović 1

Suzbijena afrička kuga, normalan rad stočne pijace Suzbijena afrička kuga, normalan rad stočne pijace
Veterinarska služba Pomoravskog okruga, posle četiri meseca danonoćnog rada, uspela je da suzbije širenje afričke kuge svinja u četiri sela na sedam gazdinstava opštine... Suzbijena afrička kuga, normalan rad stočne pijace

Veterinarska služba Pomoravskog okruga, posle četiri meseca danonoćnog rada, uspela je da suzbije širenje afričke kuge svinja u četiri sela na sedam gazdinstava opštine Paraćin.

Rešenje je donela Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumrstva i vodoprivrede Srbije.

„Izvršena je eutanazija 114 grla, a Ministarstvo poljoprivrede je za naknadu štete i sprovođenje mera na suzbijanju bolesti izdvojilo oko 5,5 miliona dinara, tako da su proizvođači bez problema mogli da obnove svoju proizvodnju, sredstva su im u potpunosti i blagovremeno isplaćena“, stoji u rešenju.

Direktor Veterinarskog specijalističkog instituta u Jagodini dr Zoran Rašić zahvalio je na odličnoj saradnji lokalne samouprave u Paraćinu „bolest za sada suzbijena“.

„Nije se pojavila u drugim opštinama na našem epizootološkom području, kao ni na većim farmama. Stvoreni su uslovi za normalno odvijanje prometa, normalan rad stočne pijace a industrija mesa može ponovo da izvozi svoje proizvode“, rekao je novinarima Rašić, preneo je Tanjug.

Na području Paraćina ima oko 17.000 svinja, a u toku suzbijanja bolesti obavljeno je 1.120 obilazaka gazdinstava i izvršena 302 laboratorijska pregleda na afričku kugu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...