mera će smanjiti prihode države

Švajcarske vlasti ukinule carine na uvoz industrijskih proizvoda

SvetVesti

5.1.2024 14:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Švajcarske vlasti ukinule carine na uvoz industrijskih proizvoda Švajcarske vlasti ukinule carine na uvoz industrijskih proizvoda
Švajcarske vlasti su ukinule carine na uvoz industrijskih proizvoda, kako bi smanjile visoke potrošačke cene. Uvoznici više neće plaćati carine na potrošačke proizvode, te... Švajcarske vlasti ukinule carine na uvoz industrijskih proizvoda

Švajcarske vlasti su ukinule carine na uvoz industrijskih proizvoda, kako bi smanjile visoke potrošačke cene.

Uvoznici više neće plaćati carine na potrošačke proizvode, te na sirovine, poluproizvode i mašine. Carine na uvoz poljoprivrednih proizvoda ostaju na snazi.

„Država će tim potezom izgubiti oko 600 miliona švajcarskih franaka (CHF), odnosno 645 miliona evra godišnjeg prihoda“, saopštilo je u Ministarstvo za ekonomske poslove (SECO), prenosi Mina.

S druge strane, učinak na ekonomiju i građane procenjen je na 860 miliona franaka, odnosno 924 miliona evra. Ovaj iznos uključuje 490 miliona franaka ušteda kompanija na carinama i najmanje 100 miliona na administrativnim postupcima.

Stručnjak iz SECO, Tomas Cimerman (Thomas Zimermen), rekao je da su carine poslednjih godina činile tek oko 1,5 odsto državnih prihoda, a smanjile su konkurentnost ekonomije Švajcarske i održavale visoke cene značajno višim nego u okolnim zemljama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...