zajedničko preduzeće osnovano u belgiji zavisi od repromaterijala iz zemlje pod embargom

Za ruski čelik traži se izuzeće od sankcija

EUSvetU fokusu

18.12.2023 15:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Za ruski čelik traži se izuzeće od sankcija Za ruski čelik traži se izuzeće od sankcija
Zemlje članice Evropske unije treba da pristanu na četiri godine produženja grejs perioda za kupovinu pojedinih vrsta ruskog čelika pre potpune zabrane uvoza, navodi... Za ruski čelik traži se izuzeće od sankcija

Zemlje članice Evropske unije treba da pristanu na četiri godine produženja grejs perioda za kupovinu pojedinih vrsta ruskog čelika pre potpune zabrane uvoza, navodi se u dokumentima u koje je uvideo Bloomberg.

EU je zabranila uvoz valjanih poluproizvoda od čelika iz Rusije u oktobru 2022. godine, ali je odobrila grejs period za isporuku neke vrste robe do 1. oktobra 2024. Taj period bi bio produžen do oktobra 2028. godine po novom predlogu. Države članice tek treba da usvoje ove mere.

Grejs period omogućava najvećem ruskom proizvođaču čelika, NLMK PJSC, koji nije pod sankcijama EU, da isporučuje čelične ploče na preradu u zajedničkom preduzeću sa investicionim ogrankom valonske vlade u Belgiji koja poseduje fabrike širom Evrope. One praktično zavise od ploča NLMK-a za isporuku gotovog proizvoda.

Ovo zajedničko preduzeće je zatražilo produženje grejs perioda u zamenu za ulaganje u novu elektrolučnu peć koja bi trebalo da učini proizvodnju ekološki prihvatljivijom, izvestio je S&P Global Commodity Insights još u oktobru. Pres služba NLMK-a nije odgovorila na zahtev Bloomberga za komentar.

  • oblak57

    18.12.2023 #1 Author

    svi znamo kakva je svetska situacija..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...