Posle glasanja u mađarskom parlamentu

Švedska ove nedelje zvanično stupa u NATO

SvetVesti

27.2.2024 11:07 Autor: Vladimir Jokanović 4

Švedska ove nedelje zvanično stupa u NATO Švedska ove nedelje zvanično stupa u NATO
Švedska je preskočila poslednju prepreku za prijem u NATO nakon što je mađarski parlament izglasao predlog za njeno članstvo. Poslanici parlamenta u Budimpešti glasali... Švedska ove nedelje zvanično stupa u NATO

Švedska je preskočila poslednju prepreku za prijem u NATO nakon što je mađarski parlament izglasao predlog za njeno članstvo. Poslanici parlamenta u Budimpešti glasali su u ponedeljak sa 188 glasova „za“ i šest glasova „protiv“.

Pristupanje Švedske Severnoatlantskom vojnom savezu dolazi usred sve veće neizvesnosti koje su pokrenule izjave verovatnog američkog predsedničkog kandidata Donalda Trampa (Donald Trump) o napuštanju bezbednosnih garancija za evropske zemlje, prenosi Politico.

Mađarski premijer Viktor Orban, koji održava kontakt sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom uprkos pritisku Zapada, više od 600 dana odbijao je da odobri kandidaturu Stokholma.

Sada su sve zemlje saveznice NATO ratifikovale status članstva Švedske. Ceremonija podizanja švedske zastave očekuje se u sedištu NATO u Briselu kasnije ove nedelje. Pre manje od godinu dana u NATO članstvo stupila je Finska.

Ruska ambasada u Stokholmu nazvala je prošle godine Švedsku „legitimnom metom za uzvratne mere Rusije“, dok je Finska zatvorila granicu sa Rusijom, nakon što je navodno otkrila „sistematske i organizovane“ napore Moskve da pošalju afričke migrante na finsku teritoriju.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozdravio je glasanje u mađarskom parlamentu. „Članstvo Švedske učiniće nas sve jačim i bezbednijim“, izjavio je Stoltenberg.

Tagovi
MAĐARSKA

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...