Neizvesno učlanjenje skandinavske zemlje u vojni savez

Švedska neće ispuniti uslove Turske za prijem u NATO

EUSvet

9.1.2023 12:27 Autor: Vladimir Jokanović 1

Švedska neće ispuniti uslove Turske za prijem u NATO Švedska neće ispuniti uslove Turske za prijem u NATO
Švedska je uverena da će Turska odobriti njen zahtrev za pridruživanje NATO, ali neće ispuniti sve uslove koje je Ankara postavila u zamenu za... Švedska neće ispuniti uslove Turske za prijem u NATO

Švedska je uverena da će Turska odobriti njen zahtrev za pridruživanje NATO, ali neće ispuniti sve uslove koje je Ankara postavila u zamenu za svoju podršku, rekao je u nedelju švedski premijer Ulf Kristerson (Ulf Kristersson).

„I Turska potvrđuje da smo uradili ono što smo rekli da ćemo učiniti, ali takođe kažu da žele stvari koje mi ne možemo ili koje mi ne želimo da im damo“, rekao je Kristrerson, prenosi Reuters. Finska i Švedska potpisale su prošle godine trosmerni sporazum sa Turskom u cilji prevazilaženja primedbi Ankare na njihovo članstvo u vojnom savezu.

Švedska i Finska podnele su u maju zahtev za pridruživanje NATO kao odgovor na rusku vojnu intervenciju u Ukrajini, ali Turska se tome usprotivila, optužujući ih da pružaju utočište kurdskim militantima i tražeći njihovo izručenje.

Kristerson je rekao da su zahtevi koje Švedska ne može ili ne želi da ispuni izvan okvira trostranog sporazuma. „Turska s vremena na vreme pominje pojedince tražeći njihovo izručenje iz Švedske“, rekao je švedski premijer, navodeći da bi ta pitanja trebalo da se rešavaju u okviru švedskog zakona.

Ankara je izrazila razočaranje zbog odluke vrhovnog švedskog suda krajem prošle godine da zaustavi zahtev za izručenje novinara sa navodnim vezama sa islamskim propovednikom Fetulahom Gulenom, kojeg zvanična Ankara okrivljuje za pokušaj puča 2016. godine.

  • GOCA BG

    9.1.2023 #1 Author

    Previranja Turske i Svedske se nastavlja,a sigurno da nece ispuniti uslov koji Turska trazi…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...