Dokument poslat na potpis predsedniku Erdoganu

Turski parlament izglasao ulazak Švedske u NATO

Svet

24.1.2024 09:55 Autor: Vladimir Jokanović 0

Turski parlament izglasao ulazak Švedske u NATO Turski parlament izglasao ulazak Švedske u NATO
Turski parlament izglasao je velikom većinom ratifikaciju članstva Švedske u NATO savezu. Dokument je poslat predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu na potpis. Poslednja zemlja NATO... Turski parlament izglasao ulazak Švedske u NATO

Turski parlament izglasao je velikom većinom ratifikaciju članstva Švedske u NATO savezu. Dokument je poslat predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu na potpis. Poslednja zemlja NATO koja još nije odobrila članstvo Švedske u ovoj organizaciji je Mađarska.

Ratifikaciju je odobrila Generalna skuština Velike narodne skupštine Turske sa 287 glasova „za“ i 55 „protiv“, prenosi Komersant, pozivajući se na Bloomberg.

Erdoganova Partija pravde i razvoja (AKP), koja ima apsolutnu većinu poslanika u parlamentu glasala je za odobrenje prijema Švedske. Komisija turskog parlamenta odobrila je protokol o ratifikaciji za pristupanje Švedske NATO savezu u decembru prošle godine.

Švedska je podnela zahtev za ulazak u NATO 2022. godine, a sve zemlje alijanse ratifikovale su njen pristup, osim Turske i Mađarske. Turska je zahtevala od Švedske da preispita pravila za pružanje azila kurdskim aktivistima i turskim opozicionarima, koje Ankara smatra teroristima.

Tagovi
TURSKA

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...