U saradnji sa kompanijom United Launch Alliance

Amazon lansirao svoje prve satelite

Hi-techLifestyleSvet

9.10.2023 08:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Amazon lansirao svoje prve satelite Amazon lansirao svoje prve satelite
Amazon već neko vreme radi na projektu Kuiper, svojoj inicijativi za internet satelite ili na sazvežđu za koje Džef Bezos (Jeff Bezos) želi da... Amazon lansirao svoje prve satelite

Amazon već neko vreme radi na projektu Kuiper, svojoj inicijativi za internet satelite ili na sazvežđu za koje Džef Bezos (Jeff Bezos) želi da se takmiči sa Starlinkom Ilona Maska (Elon Musk).

Zahvaljujući raketi Atlas V koju je obezbedila kompanija United Launch Alliance, Amazonov partner na ovom projektu, prva dva prototipa satelita bila su u niskoj Zemljinoj orbiti, piše SEEbiz.

Ova misija, nazvana Protoflight, trebalo bi da posluži kao test svih sistema i opreme za Amazon, da vidi kako će buduća satelitska mreža funkcionisati na zemlji i u svemiru i da li će moći da pruži brzi širokopojasni servis koji će biti dostupan korisnicima u udaljenim sredinama gde ne postoji zemaljska infrastruktura i nema pokrivenosti signalom za pružanje internet usluga na klasičan način.

Planirano je da nakon sprovođenja svih testova Amazon deorbitira oba satelita, koji bi trebalo da bezbedno izgore u atmosferi.

Amazon zatim planira da rasporedi više od 3.200 satelita u Zemljinu orbitu u narednih šest godina nakon što je dobio odobrenje FCC-a (Federalne komisije za komunikacije), a lansiranje prvih komercijalnih satelita trebalo bi da počne u prvoj polovini 2024. godine.

  • Sindi

    12.10.2023 #1 Author

    Wow! Lu-di-lo!

    Odgovori

  • SHALIMAR

    12.10.2023 #2 Author

    Neverovatno sta sve rade i kakve planove imaju…

    Odgovori

  • Kata

    14.10.2023 #3 Author

    Uskoro više satelita nego zvezda

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...