ANGELA MERKEL NAJAVILA NEUSPEH PREGOVORA: EU da se spremi za Brexit bez dogovora

EUIzdvajamoSvetVesti

2.7.2020 09:16 Autor: Vladimir Jokanović 0

ANGELA MERKEL NAJAVILA NEUSPEH PREGOVORA: EU da se spremi za Brexit bez dogovora ANGELA MERKEL NAJAVILA NEUSPEH PREGOVORA: EU da se spremi za Brexit bez dogovora
Evropska unija mora da se pripremi za mogući neuspeh pregovora sa Velikom Britanijom o budućim trgovinskim odnosima, odnosno za Brexit bez dogovora, rekla je... ANGELA MERKEL NAJAVILA NEUSPEH PREGOVORA: EU da se spremi za Brexit bez dogovora

Evropska unija mora da se pripremi za mogući neuspeh pregovora sa Velikom Britanijom o budućim trgovinskim odnosima, odnosno za Brexit bez dogovora, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel. Ona je u obraćanju poslanicima Bundestaga navela da su pregovori ubrzani kako bi dogovor bio postignut do jeseni, da bi mogao biti ratifikovan do kraja godine.

 „Napredak tokom pregovora bio je, blago rečeno, minimalan. Složili smo se sa Velikom Britanijom da ubrzamo ove pregovore kako bismo mogli postići dogovor na jesen, koji treba da bude ratifikovan do kraja godine“, navela je Merkel, ističući da EU „mora i treba da se pripremi“ za situaciju izostanka dogovora, prenosi britanski Independent.

Ona je rekla da će nastaviti da se zalaže za dobro rešenje, ali da se EU mora pripremiti za slučaj propasti pregovora. Brisel i London započeli su u ponedeljak petonedeljne intenzivne pregovore o uređenju međusobnih odnosa nakon izlaska Velike Britanije iz EU, a Nemačka je u sredu preuzela šestomesečno rotirajuće predsedavanje EU.

Velika Britanija je 31. januara ove godine napustila EU, ali će do 31. decembra primenjivati evropske propise, kada će i formalno napustiti Evropsku uniju, sa dogovorom ili bez njega. Ukoliko ne bude postignut dogovor, na buduće trgovinske odnose biće primenjivani propisi Svetske trgovinske organizacije sa visokim carinama i carinskim kontrolama.

Britanska Vlada saopštila je da je izvršila „srazmernu i detaljnu procenu“ na vreme i da je spremna za postizanje sveobuhvatnih rezultata jednakosti, nakon što EU razjasni svoju poziciju, kao i da vraća Briselu „hiljadu stranica“ pregovaračkog teksta, koji im je Brisel kasno poslao.  

Merkel je upozorla da će odnosi sa Londonom izgubiti na intenzitetu ukoliko Velika Britanija ne želi propise poput evropskih po pitanjima životne sredine, tržišta rada i socijalnih normi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...