ukupni prihodi 94,84 milijardi dolara

Apple ostvario rezultate bolje od očekivanih zahvaljujući izuzetnoj prodaji iPhone modela

BerzaInvesticijeSvet

5.5.2023 10:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Apple ostvario rezultate bolje od očekivanih zahvaljujući izuzetnoj prodaji iPhone modela Apple ostvario rezultate bolje od očekivanih zahvaljujući izuzetnoj prodaji iPhone modela
Kompanija Apple objavila je podatke o zaradi u svom drugom fiskalnom kvartalu. Finansijski rezultati generalno su nadmašili ranija očekivanja analitičara, vođeni snažnom prodajom iPhone... Apple ostvario rezultate bolje od očekivanih zahvaljujući izuzetnoj prodaji iPhone modela

Kompanija Apple objavila je podatke o zaradi u svom drugom fiskalnom kvartalu. Finansijski rezultati generalno su nadmašili ranija očekivanja analitičara, vođeni snažnom prodajom iPhone modela.

Međutim, Apple-ovi ukupni prihodi pali su drugi kvartal zaredom. Akcije tehnološkog giganta porasle su za skoro dva odsto u produženom trgovanju sinoć po zatvaranju berze i nastavile su da rastu kada je Apple dao podatke o prognozama za tekući kvartal do nivoa od 169,62 dolara po komadu.

Od podataka koji se posebno izdvajaju, zarada po akciji iznosila je 1,52 dolara (u poređenju sa prognoziranih 1,43 dolara), a ukupni prihodi dosegli su 94,84 milijarde dolara (naspram očekivanih 92,96 milijardi, ali u padu u odnosu na prethodno tromesečje).

Apple je prijavio 24,16 milijardi dolara neto dobiti tokom tromesečja u poređenju sa 25,01 milijardi dolara u prethodnom tromesečnom periodu, dok su ukupni prihodi pali za tri odsto u odnosu na 97,28 milijardi dolara iz prvog fiskalnog kvartala.

Prihodi od prodaje iPhone bili su glavni generatori dobiti sa 51,3 milijarde dolara, i to u situaciji kada je globalno tržište mobilnih telefona doživelo pad od čak 15 odsto.

Analitičari takođe uočavaju da prodaja Mac računara nastavlja blago skliznuće, sa rezultatom 7,17 milijardi dolara, dok s druge strane prihodi od usluga nastavljaju da rastu, te sa ostvarenih 20,91 milijardi dolara podstiču dalji optimizam ulagača, preneo je CNBC.

Direktor finansija Apple-a Luka Mestri (Luca Maestri) rekao je da kompanija očekuje da će ukupni prihodi i u tekućem kvartalu opasti za oko tri odsto.

“Očekujemo da će naš junski kvartalni učinak u odnosu na isti period prethodne godine biti sličan, pod pretpostavkom da se makroekonomski izgledi ne pogoršaju u odnosu na ono što danas predviđamo za tekući kvartal“, rekao je Mestri u razgovoru sa analitičarima.

On je dodao da se kompanija suočava sa makroekonomskim izazovima u digitalnom oglašavanju i mobilnim igrama, što je deo Apple-ovog poslovanja sa uslugama.

Kompanija je donela odluku da se dividenda poveća za četiri odsto, na 24 centi po akciji.

  • KIMCHI

    6.5.2023 #1 Author

    Nemerljivo najjednostavniji profit sa dodatnom opremom, samo mi nije jasno kako i kom je pala ta genijalna ideja na pamet

    Odgovori

  • HRKALOVICKA

    7.5.2023 #2 Author

    Znaju šta rade

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...