Veštačka inteligencija pokretač ogromnih investicija

Arapski i američki partneri ulažu 40 milijardi dolara u poseban fond za ulaganje u AI

Svet

20.3.2024 14:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Arapski i američki partneri ulažu 40 milijardi dolara u poseban fond za ulaganje u AI Arapski i američki partneri ulažu 40 milijardi dolara u poseban fond za ulaganje u AI
Državni fond Saudijske Arabije pregovara sa američkim fondom u rizični kapital Andreessen Horovitz i potencijalno drugima investitorima o stvaranju zajedničkog entiteta vrednog 40 milijardi... Arapski i američki partneri ulažu 40 milijardi dolara u poseban fond za ulaganje u AI

Državni fond Saudijske Arabije pregovara sa američkim fondom u rizični kapital Andreessen Horovitz i potencijalno drugima investitorima o stvaranju zajedničkog entiteta vrednog 40 milijardi dolara za ulaganje u veštačku inteligenciju, piše ekskluzivno New York Times.

Ovaj potez su dva insajdera potvrdila za CNBC, i dodala da se o tome raspravlja van očiju javnosti već mesecima. Reč je o budućem partnerstvu između državnog fonda Saudijske Arabije od 925 milijardi dolara i Andreessen Horovitzu, jednoj od najvećih kompanija za upravljanje rizičnim (venture) kapitalom u Silicijumskoj dolini.

Saudijski fond je prethodnih nekoliko meseci u “velikom naletu” jer nastoji da diverzifikuje prihode arapskog kraljevstva od nafte, što je ključni stub inicijative Vizija 2030. saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana. Uložio je već milijarde dolara u kupovinu udela i zajednička sredstva sa velikim međunarodnim kompanijama kao što su Uber, Bank of America, Citi, SoftBank i Blackstone.

S druge strane, Andreessen Horovitz, sa 35 milijardi dolara imovine pod upravljanjem, podržao je uspešne kompanije uključujući Airbnb, Coinbase, Facebook i Slack, a u svom portfelju ima skoro 100 startapa povezanih sa veštačkom inteligencijom.

Suosnivač ovog američkog fonda Mark Andresen napisao je u svom blog postu na internet stranici kompanije još u junu 2023. da je „pretnja od nastojanja da se postigne globalna AI dominacija… značajna.”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...