da li je "blokbasterski dogovor" na pomolu?

Apple i Google pregovaraju o upotrebi Gemini bota u iPhone modelima

Hi-techInovacijeSvet

18.3.2024 15:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Apple i Google pregovaraju o upotrebi Gemini bota u iPhone modelima Apple i Google pregovaraju o upotrebi Gemini bota u iPhone modelima
Apple je u pregovorima sa kompanijom Google/Alphabet da ugrađuje njegovog četbota Gemini zasnovanog na veštačkoj inteligenciji u iPhone modele. To bi potencijalno bio “blokbaster... Apple i Google pregovaraju o upotrebi Gemini bota u iPhone modelima

Apple je u pregovorima sa kompanijom Google/Alphabet da ugrađuje njegovog četbota Gemini zasnovanog na veštačkoj inteligenciji u iPhone modele. To bi potencijalno bio “blokbaster sporazum” koji bi uzdrmao industriju veštačke inteligencije, piše Bloomberg.

Dve kompanije su u aktivnim pregovorima za licenciranje, odnosno upotrebu Geminija. Apple je prethodno vodio razgovore sa Microsoftovim OpenAI-om i razmotrao korišćenje svog modela veštačke inteligencije, tvrde insajderi.

Ako se dogovor između dve gigantske kompanije ostvari, nadovezao bi se na partnerstvo dve kompanije u domenu internet pretraživanja. Godinama je Google plaćao Appleu milijarde dolara godišnje da bi svoj pretraživač učinio podrazumevanom opcijom u apikaciji Safari na iPhone-u i drugim Apple uređajima.

Dve strane još uvek nisu odlučile o uslovima ili brendiranju sporazuma o korišćenju veštačke inteligencije niti finalizirale kako će se ona implementirati.

O objavi ove vsti, akcije Alphabeta porasle su za 4,5 odsto u trgovanju pre zvaničnog dnevnog otvaranje berze na Wall Streetu (14 časova po srednjoevropskom vremenu).

Dogovor bi aplikaciji Gemini dao ključnu prednost sa milijardama potencijalnih korisnika.

Apple priprema nove mogućnosti kao deo iOS 18 — sledeće verzije iPhone operativnog sistema — zasnovane na sopstvenim AI modelima. Ali ta poboljšanja će biti fokusirana na funkcije koje rade na njegovim uređajima, a ne na one koje se isporučuju preko oblaka. Dakle, Apple traži partnera za težak posao generativne AI, uključujući funkcije za kreiranje slika i pisanje tekstova na osnovu jednostavnih uputstava.

Od početka prošle godine, Apple testira sopstveni veliki jezički model — tehnologiju koja stoji iza generativne AI — kodnog naziva Ajax. Neki zaposleni su takođe isprobavali osnovni četbot nazvan Apple GPT. Ali Appleova tehnologija ostaje inferiorna u odnosu na alate iz Googlea i drugih rivala, čineći da ovakvo partnerstvo izgleda kao bolja opcija.

Potencijalni dogovor bilo bi najviše partnerstvo za Gemini do sada. Apple ima više od dve milijarde uređaja u aktivnoj upotrebi koji bi potencijalno mogli postati dom za Google Gemini kasnije ove godine, prilikom novog ažuriranja sistema.

  • ELLA

    19.3.2024 #1 Author

    Tehnologija napreduje. Nece valjati kada se otme kontroli

    Odgovori

  • GAGA

    24.3.2024 #3 Author

    Napreduju mnogo brzo

    Odgovori

  • CALE

    24.3.2024 #4 Author

    vec se otelo kontroli,ovo je malo jezivo cuti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...