džejms gorman pretrpeo mnoge krize na čelu investicionog giganta

Banka Morgan Stanley ostaje bez dugogogišnjeg direktora

BankeBiznisInfrastrukturaSvet

22.5.2023 15:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Banka Morgan Stanley ostaje bez dugogogišnjeg direktora Banka Morgan Stanley ostaje bez dugogogišnjeg direktora
Izvršni direktor investicione banke Morgan Stanley, Džejms Gorman (James Gorman), povući će se sa mesta direktora kompanije u narednih 12 meseci, saopšteno je na... Banka Morgan Stanley ostaje bez dugogogišnjeg direktora

Izvršni direktor investicione banke Morgan Stanley, Džejms Gorman (James Gorman), povući će se sa mesta direktora kompanije u narednih 12 meseci, saopšteno je na godišnjoj skupštini akcionara.

“Konkretno vreme tranzicije generalnog direktora nije utvrđeno, ali Odbor i moje očekivanje su da će se to dogoditi u nekom trenutku u narednih 12 meseci. To je trenutno očekivanje u odsustvu velikih promena u spoljnom okruženju”, rekao je Gorman.

On je jedan od čelnika američke banke s najdužim stažom, a postao je izvršni direktor u januaru 2010. godine, prenosi Mina.

Upravni odbor ima tri visoka interna kandidata u pripremi za potencijalno preuzimanje funkcije izvršnog direktora. “Morgan Stanley je dobro izolovan od previranja u bankarskom sektoru”, rekao je Gorman, i dodao da eruje da je Morgan Stanley dobro izolovan od krize u bankarskom sektoru, nakon kolapsa tri regionalna zajmodavca u SAD.

“U mojoj dugoj karijeri, vidio sam mnogo različitih okruženja i kriza. Ostajem vanredno optimističan u pogledu budućnosti banke i naše šire ekonomije”, kazao je Gorman.

Gorman je rođen u Australiji, a nasledio je Džona Maka (John Mack) na čelu kompanije nakon finansijske krize 2008. godine, u kojoj je kompanija pretrpela milijarde dolara gubitaka i udare u svojim ključnim poslovima, uključujući sektore za investiciono bankarstvo i upravljanje imovinom.

Odlazeći direktor je u velikoj meri zaslužan za vođenje sveobuhvatne transformacije Morgan Stanley-a, zbog koje je banka povećala svoje poslovanje upravljanja bogatstvom i diversifikovala se od rizika.

Pod njegovim vođstvom, Morgan Stanley je kupio dve kompanije ključne za ovu promjenu, uključujući ugovor vredan 13 milijardi dolara za kupovinu online brokera E*Trade 2020. i kupovinu investicionog menadžera Eaton Vance-a od sedam milijardi dolara, završenu 2021. Godine, piše Mina.

Morgan Stanley je 2013. kupio preostali udio Citigroup-a u njihovom zajedničkom poduhvatu za upravljanje bogatstvom, Smith Barney, nakon što su kompanije prvi put spojile svoje brokerske divizije 2009. Taj posao je od tada preimenovan u Morgan Stanley Wealth Management.

Firma je takođe pokrenula Alijansu za mentalno zdravlje dece 2020. godine, sa ciljem da pomogne deci i mladima u njihovom mentalnom zdravlju. “Privatni sektor ima priliku i obavezu da učini svoj deo u osiguravanju da mladi ljudi dobiju tretman koji im je potreban i koji zaslužuju”, naveo je Gorman.

  • SHALIMAR

    27.5.2023 #1 Author

    Svi su zamenljivi cim ne daju rezultate koje od njih ocekuju…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...