Ankara utrostručila poresku stopu na gorivo

Benzin u Turskoj poskupeo 20 odsto

Svet

17.7.2023 12:03 Autor: Vladimir Jokanović 0

Benzin u Turskoj poskupeo 20 odsto Benzin u Turskoj poskupeo 20 odsto
Benzin u Turskoj poskupeo je u nedelju za 20 odsto nakon što je vlada utrostručila poresku stopu na gorivo, kako bi pomogla finansiranje budžeta... Benzin u Turskoj poskupeo 20 odsto

Benzin u Turskoj poskupeo je u nedelju za 20 odsto nakon što je vlada utrostručila poresku stopu na gorivo, kako bi pomogla finansiranje budžeta za tekuću godinu sa dodatnih 42,2 milijarde dolara.

Budžetski deficit u Turskoj udvostručen je u prvih pet meseci tekuće godine, nakon serije katastrofalnih zemljotresa u februaru i predsedničkih izbora u maju, koji su povećali potrošnju, prenosi Reuters.
Dodatni porez na gorivo mogao bi takođe da podstakne inflaciju koja je u junu pala na 38,2 odsto sa maksimalnih 85,5 odsto u oktobru prošle godine.

Budžetski deficit proširio se zbog povećane potrošnje uoči majskih izbora u Turskoj, kada je predsednik Redžep Tajip Erdogan izabran za treći mandat, kao i zbog radova na obnovi od zemljotresa. Procenjeno je da će zemljotresi, u kojima je stradalo više od 50.000 ljudi, ukupno koštati Tursku više od 100 milijardi dolara.

U poslednjem koraku ka jačanju državnih novčanih rezervi, poreska stopa na benzin povećana je sa 2,52 (0,1 dolar) na 7,52 lire po litru, dok je porez na dizel porastao sa 2,05 na 7,05 lira. Očekuje se da će efekat prilagođavanja poreza, zajedno sa PDV-om podići cenu benzina na pumpi za šest lira, što je nešto više od 20 odsto.

Povećanje budžeta Ankare za 1.120 milijardi lira (42,2 milijarde dolara) odobrio je parlament u subotu. Pored poreza na benzin, za dva odsto je podignuta stopa PDV-a. Lira je izgubila više od 80 odsto svoje vrednosti od 2018. godine i oslabila je za 28 odsto u ovoj godini što je podstaklo poskupljenja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...