proglašena tesna pobeda na poslednjim izborima, lira u blagom padu

Erdogan ipak ulazi u treću deceniju vladavine

Svet

29.5.2023 08:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Erdogan ipak ulazi u treću deceniju vladavine Erdogan ipak ulazi u treću deceniju vladavine
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdogan) zapečatio je novu izbornu pobedu za koju su mnogi analitičari mislili da je malo verovatna pre... Erdogan ipak ulazi u treću deceniju vladavine

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdogan) zapečatio je novu izbornu pobedu za koju su mnogi analitičari mislili da je malo verovatna pre samo nekoliko nedelja.

Lider sa najdužim stažom u zemlji u pralamentarno doba pobedio je 52,2 prema 47,8 odsto u drugom krugu glasanja u nedelju protiv Kemala Kiličdaroglua (Kemal Kilicdaroglu) i svoju dvadesetogodišnju vladavinu uneće u treću deceniju, na osnovu rezultata sa skoro svim prebrojanim glasačkim listićima.

Erdogan se pojavio na vrhu autobusa u Istanbulu i zahvalio građanima što su ga održali na vlasti.

U isto vreme, turska lira je u padu usled upozorenja sa Wall Streeta posle Erdoganove pobede, piše Reuters.

Erdogan je u prvom krugu izbora 14. maja prošao bolje nego što se očekivalo i bio tik ispod cenzusa od 50 odsto potrebnog da izbegne drugi krug. Njegov savez stranaka osvojio je parlamentarnu većinu. To je dovelo do pada akcija i obveznica, dok je lira potonula na nove dubine, pošto su investitori obuzdavali opklade da će Turska uskoro okončati neke od svojih nekonvencionalnih ekonomskih politika, koje uključuju održavanje kamatnih stopa znatno ispod nivoa inflacije.

Valuta je ponovo oslabila u ponedeljak, novih 0,3 odsto na 20,03 lire u odnosu na dolar u ranom trgovanju.

Erdogan (69) koji je svoju kancelariju pretvorio u centar moći u Turskoj, pokazao je otpornost i ranije. Ipak, anketari i finansijska tržišta predviđali su strože izbore zbog krize troškova života i nakon dva razorna zemljotresa koja su se dogodila u februaru. Erdogan je odgovorio tako što je upotrebio državnu medijsku mašinu da podeli opoziciju i mobiliše svoje konzervativne korene.

Najhitnije pitanje za investitore sada je da li će se držati svog obećanja i održati ekonomsku strategiju koja je predvidela egzodus stranog novca. Erdogan je kasnije u nedelju uveče u Ankari rekao da inflacija još uvek pogađa zemlju i da će sastaviti novi tim sa „međunarodnim kredibilitetom“ za upravljanje finansijama nacije.

Novom-starom predsedniku Turske pobedu su već čestitali i neki evropski lideri, među kojima francuski predsednik Makron (Emanuel Makron), mađarski premijer Orban, predsednik Srbije Vučić, a čestitka je stigla i iz Kremlja od ruskog predsednika Vladimira Putina.

Protivkandidat Kilidždaroglu održao je vatreni govor – osuđujući autokratski režim aktuelnog predsednika i izbore koje je opisao kao nefer: “Znajte da ćemo se suprotstaviti poteškoćama koje nas čekaju“, preneo je njegove reči BBC.

Tagovi
IZBORI TURSKA

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...