Da li će biti održan drugi krug?

U Turskoj najneizvesniji izbori u poslednjih 20 godina

Svet

15.5.2023 08:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

U Turskoj najneizvesniji izbori u poslednjih 20 godina U Turskoj najneizvesniji izbori u poslednjih 20 godina
Nakon nešto više od 98,5 odsto prebrojanih glasova na predsedničkim izborima u Turskoj sve su veće šanse da će dva kandidata ući u drugi... U Turskoj najneizvesniji izbori u poslednjih 20 godina

Nakon nešto više od 98,5 odsto prebrojanih glasova na predsedničkim izborima u Turskoj sve su veće šanse da će dva kandidata ući u drugi krug glasanja, zakazan za 28. maj. Naime, aktuelni predsednik Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdogan) za sada ima oko 49,3 odsto, odnosno prednost od dva miliona glasova u odnosu na direktnog takmaca Kemala Kiličdaroglua (Kemal Kilicdaroglu), sa 45 odsto.

Kiličdaroglu (74) je tokom poslednjih meseci iznikao kao unisoni kandidat inače prilično razjedinjene opozicije, i ispostavilo se da je, barem statistički, dostojan rival Erdoganu, čija dvadesetogodišnja vladavina je u poslednje dve godine prilično poljuljana izrazito visokom inflacijom, protiv koje se borio neuobičajenim merama – spuštanjem, a ne podizanjem kamatnih stopa, kako su činile ostale centralne banke u svetu.

Iako je još uvek teoretski moguće da Erdogan (69) proglasi pobedu u prvom krugu, ponovni izlazak na biračka mesta za dve nedelje sve je izgledniji.

Prvi rezultati pokazuju niko nije osvojio više od 50 procenata glasova, što je potrebni cenzus da bi se izbegao drugi krug. Treći kandidat, Sinan Ogan, dobio je 5,2 odsto i eliminisan je iz trke.

Bloomberg Economics analizira da će nove dve nedelje neizvesnosti negativno da se odraze na jačinu turske lire. Investitori očekuju neizvesnost i dodatno slabljenje nacionalne valute u tom periodu.

Tagovi
IZBORI TURSKA
  • MAJA

    16.5.2023 #1 Author

    Interesantno da je toliko glasova skupio nov kandidat, obzirom da je u par poslednjih meseci isplivao

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...