glasanje za predsednika u turskoj 14. maja

Erdogan se suočava sa najvećim izbornim izazovom do sada

SvetVesti

9.5.2023 15:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Erdogan se suočava sa najvećim izbornim izazovom do sada Erdogan se suočava sa najvećim izbornim izazovom do sada
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdoğan) najavio je povećanje plata za 700.000 radnika u javnom sektoru pred izbore koji će u ovoj... Erdogan se suočava sa najvećim izbornim izazovom do sada

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdoğan) najavio je povećanje plata za 700.000 radnika u javnom sektoru pred izbore koji će u ovoj zemlji biti održani 14. maja.

Radnici u vladi na nižim pozicijama dobiće povećanje plata od 45 odsto, rekao je Erdogan u utorak, dok izborna kampanja ulazi u svoj finalni deo, prenosi Financial Times.

Aktuelni predsednik imaće za protivnika Kemala Kiličdaroglua, predstavnika opozicionog saveza šest stranaka.

Predstojeće izbore mnogi analitičari smatraju da su jedni od najvažnijih od kada je Erdogan došao na vlast pre dve decenije.

Erdogan je poslednjih nedelja najavio biračima poklone koji uključuju mesec dana besplatnog prirodnog gasa, 10 GB besplatnog interneta za studente i povećanje minimalne zarade.

Eventualna pobeda opozicije, posebno sa malom razlikom, testirala bi Erdoganovu posvećenost demokratiji, odnosno odanost pravosuđa, policije i vojske koju predsednik Turske nastoji da kontroliše. Ako Erdogan obezbedi još jedan mandat, njegovi kritičari strahuju da će Tursku odvesti dublje u autoritarizam.

Ekonomski problemi u Turskoj mnogo veći nego pre pet godina. Lira, koja je pala na oko 4,5 TL za dolar kada su birači izašli na birališta 2018. godine, danas se trguje iznad 19 TL. U oktobru je inflacija dostigla vrhunac u poslednjih 24 godine pošto je rast potrošačkih cena premašio 80 odsto.

  • ELLA

    9.5.2023 #1 Author

    Bojim se da ga neće puno uzdrmati

    Odgovori

  • MAJA

    10.5.2023 #2 Author

    On je veliki državnik, verujem da nece biti nekih promena

    Odgovori

  • MITAR

    11.5.2023 #3 Author

    Postavio je tako stvari da zvuci nemoguce da ce izgubti izbore, e sad kakvim metodama je dosao do toga to je vec drugo pitanje.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    13.5.2023 #4 Author

    Verujem da ce pobediti…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...