Najniži rast cena od 2021. godine

Besplatni gas oborio inflaciju u Turskoj

SvetVesti

5.6.2023 14:07 Autor: Vladimir Jokanović 2

Besplatni gas oborio inflaciju u Turskoj Besplatni gas oborio inflaciju u Turskoj
Godišnja stopa inflacije u Turskoj pala je na najniži nivo od kraja 2021. godine, nakon što je vlada dala potrošačima besplatni prirodni gas u... Besplatni gas oborio inflaciju u Turskoj

Godišnja stopa inflacije u Turskoj pala je na najniži nivo od kraja 2021. godine, nakon što je vlada dala potrošačima besplatni prirodni gas u maju kada su održani predsednički izbori na kojima je ponovo pobedio Redžep Tajip Erdogan.

Potrošačke cene u maju porasle su za 39,6 odsto na godišnjem nivou, što je najniži godišnji tempo od decembra 2021. godine i pad sa 43,7 odsto u aprilu. Turski statistički zavod saopštio je prošle nedelje da će u izračunavanju indeksa potrošačkih cena (CPI) za maj primeniti metod „nulte cene“ za maj, prenosi Reuters.

Vlada je obećala uoči predsedničkih izbora da će obezbediti besplatni gas u maju i besplatnih 25 kubnih metara gasa mesečno u narednih godinu dana. Procenjuje se da će taj potez koštati vladu oko 1,89 milijardi dolara.

Izvor: Financial Times

Potrošačke cene u maju porasle su za 0,04 odsto u odnosu na prethodni mesec. Podaci o ublažavanju inflacije odražavaju pad stambene potrošnje od oko 14 procenata između aprila i maja, do kojeg je došlo kada je Turkstat u svoje propračune uneo nultu cenu gasa.

Prema medijskim informacijama, Turska je prošlog meseca odložila plaćanje računa u iznosu 600 miliona dolara za ruski prirodni gas za godinu dana. Rusko i tursko ministarstvo energetike, kao ni gasne kompanije Gazprom i Botas nisu potvrdile ove navode.

Turski ministar energetike Fatih Donmez rekao da su Ankara i Moskva postigle dogovor koji Turskoj omogućava odgađanje plaćanja energenata do određenog iznosa, ali nije naveo detalje dogovora. Turska je prošle godine potrošila oko 100 milijardi dolara na uvoz energije.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...