Najniži rast cena od 2021. godine

Besplatni gas oborio inflaciju u Turskoj

SvetVesti

5.6.2023 14:07 Autor: Vladimir Jokanović 2

Besplatni gas oborio inflaciju u Turskoj Besplatni gas oborio inflaciju u Turskoj
Godišnja stopa inflacije u Turskoj pala je na najniži nivo od kraja 2021. godine, nakon što je vlada dala potrošačima besplatni prirodni gas u... Besplatni gas oborio inflaciju u Turskoj

Godišnja stopa inflacije u Turskoj pala je na najniži nivo od kraja 2021. godine, nakon što je vlada dala potrošačima besplatni prirodni gas u maju kada su održani predsednički izbori na kojima je ponovo pobedio Redžep Tajip Erdogan.

Potrošačke cene u maju porasle su za 39,6 odsto na godišnjem nivou, što je najniži godišnji tempo od decembra 2021. godine i pad sa 43,7 odsto u aprilu. Turski statistički zavod saopštio je prošle nedelje da će u izračunavanju indeksa potrošačkih cena (CPI) za maj primeniti metod „nulte cene“ za maj, prenosi Reuters.

Vlada je obećala uoči predsedničkih izbora da će obezbediti besplatni gas u maju i besplatnih 25 kubnih metara gasa mesečno u narednih godinu dana. Procenjuje se da će taj potez koštati vladu oko 1,89 milijardi dolara.

Izvor: Financial Times

Potrošačke cene u maju porasle su za 0,04 odsto u odnosu na prethodni mesec. Podaci o ublažavanju inflacije odražavaju pad stambene potrošnje od oko 14 procenata između aprila i maja, do kojeg je došlo kada je Turkstat u svoje propračune uneo nultu cenu gasa.

Prema medijskim informacijama, Turska je prošlog meseca odložila plaćanje računa u iznosu 600 miliona dolara za ruski prirodni gas za godinu dana. Rusko i tursko ministarstvo energetike, kao ni gasne kompanije Gazprom i Botas nisu potvrdile ove navode.

Turski ministar energetike Fatih Donmez rekao da su Ankara i Moskva postigle dogovor koji Turskoj omogućava odgađanje plaćanja energenata do određenog iznosa, ali nije naveo detalje dogovora. Turska je prošle godine potrošila oko 100 milijardi dolara na uvoz energije.

  • MAJA

    6.6.2023 #1 Author

    Dobro je da Turska i Rusija imaju i grade još bolje odnose

    Odgovori

  • SHALIMAR

    10.6.2023 #2 Author

    Dok je Turska uz Rusiju,tu nema problema…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...