Analitičari očekuju da će u narednih 12 meseci doći do deprecijacije lire

Do 2024. godine inflacija u Turskoj će pasti na 21 odsto

BankeNovacSvet

18.11.2022 15:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Do 2024. godine inflacija u Turskoj će pasti na 21 odsto Do 2024. godine inflacija u Turskoj će pasti na 21 odsto
Učesnici u tržištu očekuju da će godišnja stopa rasta potrošačkih cena u novembru 2023. godine pasti na 37 odsto, te da će potom 2024.... Do 2024. godine inflacija u Turskoj će pasti na 21 odsto

Učesnici u tržištu očekuju da će godišnja stopa rasta potrošačkih cena u novembru 2023. godine pasti na 37 odsto, te da će potom 2024. dostići nivo od 21 odsto, navodi se u anketi koju je objavila turska centralna banka.

Ove cifre ukazuju na poboljšanje u odnosu na 85,5 odsto, koliko je stopa inflacije iznosila u oktobru, ali i naglašavaju kako je neortodoksna ekonomska politika koju je vodio predsednik Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdogan) dovela do toga da se dugoročne prognoze u vezi sa inflacijom odvoje od cilja centralne banke od pet odsto.

Centralna banka, koja je pod strogom kontrolom turskog predsednika, snizila je početkom godine glavnu kamatnu stopu sa 14 na 10,5 odsto. Niži troškovi kreditiranja uticali su na pogoršanje inflacije, navode ekonomisti, i povećali pritisak na liru, kojom se trguje na istorijski najnižem nivou u odnosu na dolar, piše Financial Times.

Direktori kompanija i analitičari očekuju da će u narednih 12 meseci doći do deprecijacije turske valute, pa će umesto sadašnjih 18,6 lira za jedan dolar, očekivani kurs iznositi 23:1, navodi se u anketi centralne banke.

Ministar finansija Nuredin Nebati (Nureddin Nebati) prošlog meseca je za Financial Times izjavio da zemlja prolazi kroz “transformaciju” i da je, umesto inflacije, prioritet vlade ekonomski rast.

Anketa je pokazala i da učesnici u tržištu očekuju da će u 2022. godini bruto domaći proizvod (BDP) zabeležiti rast od 5,1 odsto, a u sledećoj godini 4,1 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.