I dalje ispod planiranog cilja za ovu godinu

Turska prodala petogodišnje obveznice za 1,5 milijardi dolara

InvesticijeNovacSvet

13.11.2022 10:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Turska prodala petogodišnje obveznice za 1,5 milijardi dolara Turska prodala petogodišnje obveznice za 1,5 milijardi dolara
Turska je prikupila 1,5 milijardi američkih dolara na međunarodnom tržištu duga, prodajom petogodišnjih obveznica denominovanih u dolarima po kamatnoj stopi od deset odsto. S... Turska prodala petogodišnje obveznice za 1,5 milijardi dolara

Turska je prikupila 1,5 milijardi američkih dolara na međunarodnom tržištu duga, prodajom petogodišnjih obveznica denominovanih u dolarima po kamatnoj stopi od deset odsto.

S najnovijom emisijom obveznica, čiji je rok dospeća 2028. godina i za koju je interesovanje investitora iznosilo oko pet milijardi dolara, Ankara je do sada ukupno prikupila na međunarodnim tržištima kapitala devet milijardi dolara u odnosu na planiranih 11 milijardi za ovu godinu, javlja Reuters.

Strani investitori su smanjili izloženost prema Turskoj poslednjih godina, jer je kontroverzna monetarna politika snižavanja referentne kamatne stope centralne banke, uprkos rastućoj inflaciji i padu lire, uznemirila tržišta, prenosi Mina.

Prema saopštenju turskog Ministarstva finansija, jedna trećina novih obveznica prodata je američkim investitorima. Slede investitori iz Turske, Velike Britanije i drugih država Evrope.

“Najveći izazov Turske je to što im naredne godine predstoji značajan iznos otplate duga“, saopštio je Kan Nazli iz kompanije za upravljanje imovinom Neuberger Berman.

On je dodao da se radi o iznosima od 18,8 milijardi dolara i 3,8 milijardi evra na ime deviznih kredita i obveznica, uključujući i dužničke hartije u stranoj valuti prodate na domaćem tržištu.

 • Milovan94

  13.11.2022 #1 Author

  Vratiće ceo dug Turska to je sigurno. Ne brinem ja za nju.

  Odgovori

 • LJUBIŠA

  13.11.2022 #2 Author

  Njihova vlada bar ima neki plan.
  Doduše, ima i naša.
  Da nas dokusuri dužničkim kretitima.

  Odgovori

 • IVAN

  13.11.2022 #3 Author

  Ankara je do sada ukupno prikupila na međunarodnim tržištima kapitala devet milijardi dolara u odnosu na planiranih 11 milijardi za ovu godinu

  Odgovori

 • Ika

  13.11.2022 #4 Author

  Sledeće godine će biti izazovno za njih, ali jaka su ekonomija izdržaće

  Odgovori

 • Dzebac

  13.11.2022 #5 Author

  Dobar dil su napravili

  Odgovori

 • Boba3

  13.11.2022 #6 Author

  Nadam se da je opravdano…

  Odgovori

 • MAJALG

  13.11.2022 #7 Author

  I oni se trude da vestacki odrze stabilnost, sto pokazuje i podrska Rusiji, ali videcemo dokle ce i oni moci da odrze stabilnost u ovim vremenima.

  Odgovori

 • LIMUN ŽUT

  14.11.2022 #8 Author

  Sve što se zradi za veće dobro je istovremeno i opšte dodro.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.