Reakcije na (ne)očekivani prekid izvoza ukrajinskog žita

Berlin i London za produženje sporazuma, Turska poziva na razgovore

Svet

17.7.2023 15:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Berlin i London za produženje sporazuma, Turska poziva na razgovore Berlin i London za produženje sporazuma, Turska poziva na razgovore
Nemačka i Velika Britanija reagovale su danas na najavu Kremlja o okončanju sporazuma o izvoru ukrajinskog žita, pozivajući na obnovu tog važnog ugovora postignutog... Berlin i London za produženje sporazuma, Turska poziva na razgovore

Nemačka i Velika Britanija reagovale su danas na najavu Kremlja o okončanju sporazuma o izvoru ukrajinskog žita, pozivajući na obnovu tog važnog ugovora postignutog u julu 2022. godine. Nemačke vlasti su pozvale Rusiju da omogući produženje sporazuma, dodajući da Moskva ne sme da „tera najsiromašnije ljude na planeti da snose posledice sukoba“ između Rusije i Ukrajine.

„Nadamo se da u budućnosti taj sporazum o žitu neće biti samo na određeno vreme ili na kratak vremenski period, već da će žito i đubrivo moći da se izvoze iz Ukrajine na duži rok“, dodale su vlasti Nemačke.

Britanske vlasti su izrazile razočarenje i dodale da će nastaviti pregovore o produženju sporazuma. „Ako Rusija ne obnovi sporazum, onda će lišiti nekoliko miliona ljudi vitalnom pristupu žitu“, navele su britanske vlasti.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je sporazum danas prestao da važi i neće biti produžen jer “njegov deo koji se tiče Moskve nije ispunjen”.

Moskva već nekoliko nedelja preti da ga neće obnoviti, žaleći se na prepreke sopstvenim isporukama poljoprivrednih proizvoda i đubriva koje su deo tog sporazuma.

Potpisan u julu 2022. u Istanbulu i već dva puta obnovljan, sporazum kojim se Ukrajini dozvoljava da izvozi svoje žitarice preko Crnog mora, omogućio je tokom protekle godine da se izveze oko 33 miliona tona žita iz ukrajinskih luka, uprkos sukobu.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) oštro je osudila odluku Rusije. „Oštro osuđujem ciničnu odluku Rusije da okonča sporazum uprkos naporima Ujedinjenih nacija i Turske. Evropska unija radi na obezbeđivanju bezbednosti hrane za ugroženo stanovništvo na planeti“, napisala je Fon der Lajen na društvenoj mreži Twitter.

I predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) izrazio je žaljenje zbog ovakvog razvoja događaja i rekao da podržava napore generalnog sekretara UN Antonija Gutereša (Antonio Guterres) da obezbedi produženje sporazuma.

S druge strane, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je da smatra da ruski predsedik Vladimir Putin želi da se „nastavi sporazum o ukrajinskim žitaricama“ uprkos poslednjim objavama Moskve.

„Mislim da uprkos današnjem saopštenju, moj prijatelj gospodin Putin želi da nastavi humanitarni sporazum koji dozvoljava izvoz žitarica iz Ukrajine preko Crnog mora, a koji ističe u ponedeljak u ponoć. Moj ministar spoljnih poslova mora da razgovara telefonom (sa ruskim ministrom) i razgovaraću sa gospodinom Putinom čim se vratim“, rekao je Erdogan novinarima pred putovanje za Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Katar.

Erdogan je ponovio da će se sa ruskim predsednikom sastati u avgustu u Turskoj.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...